Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı etkinliklerine tüm hızıyla devam ediyor
Kahramanmaraş’ta 2019’dan bugüne Necip Fazıl Kısakürek İlkokulunda bulunan ateşböceği, etkinliklerine birçok eğitim gönüllüsünün desteği ile devam ediyor.
Okulların kapanmasının ardından yaz etkinlikleri ile de çocukların yaz döneminde de eğlenerek öğrenmesine fırsat veriyor. Ücretsiz olan etkinlikler ile çocukları bilim, teknoloji ve maker etkinlikleri ile tanıştırıp farkındalıklarını arttırıyor.
Devlet okullarında okuyan çocuklar için Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde çocuklara bilgisayar, kodlama, robotik ve 3B Tasarım etkinlikleri sağlayan Orjin Deri Tasarım Mucitleri Ateşböceği Öğrenim Birimi, 2-8. sınıfa giden çocuklar, planlama dâhilinde 2 gün 12 saat olarak etkinliklere katılıyor.
Faaliyete geçtiği 2019 yılından beri İstanbul – Ordu – Kahramanmaraş’ta etkinliklerini sürdüren Orjin Deri Tasarım Mucitleri Ateşböceği Birimi meraklı, sorgulayan, üreten, tasarlayan, düşünen nesillerin yetişmesine destek oluyor. Eğitim alanında ülkemizin en yaygın sivil toplum kuruluşlarından biri olma özelliği taşıyan TEGV “Bir çocuk değişir, Türkiye gelişir” ilkesi ile gönüllü ve bağışçıların desteğini alarak ülke çapında ve ilimizde faaliyetlerini büyük bir özveri, titizlik ve başarı ile sürdürüyor.
GENEL BİLGİ:
TEGV 1995 yılında Suna Kıraç’ın önderliğinde buluşan iş insanları ve akademisyenlerin desteği ile ilköğretim çağındaki çocukların, eğitimlerine ücretsiz destek vermek üzere kuruldu.
23 Ocak 2022’de 27. Kuruluş yıldönümünü kutlayan TEGV, Pandemi dönemine kadar 3 milyona yakın çocuğun eğitimine, 90 binden fazla gönüllüsü ile destek verdi.
TEGV pandemi döneminde uzaktan eğitim modelini bünyesine dahil ederek çocuklara etkinlik vermeye devam etti. Şimdi ise etkinliklerini hibrit olarak sürdürüyor.
TEGV’in bugün 24 ilde 55 etkinlik noktası var.
TEGV çocukları altı ana alanda etkinliklere katılıyor: Fen, Matematik, Sanat, Okuma, Bilişim ve İngilizce.
TEGV etkinlik noktalarında yılda yaklaşık 200 bine yakın çocuk, 9 bin aktif gönüllünün desteğiyle etkinliklere katılmakta.
TEGV, faaliyetlerini MEB ile olan protokol çerçevesinde sürdürüyor. MEB ile yapılan protokol 2022 yılı Ocak ayında yenilenmiştir.
TEGV, MEB’den sonra eğitim alanında faaliyet gösteren Türkiye’deki en yaygın sivil toplum kuruluşudur.
TEGV’in stratejik planı dahilinde ilki Kasım 2018’de açılan Tasarım ve Beceri Atölyelerinin sayısı bugün 23’e ulaştı.
Bu atölyelerde çocuklar,3 boyutlu yazıcılar; elektronik devreler; robotik kitler gibi teknolojik donanımla çocuklarla buluşuyor, ileri teknolojik içeriklerle, deneyler yaparak öğreniyorlar.
TEGV UZAKTAN EĞİTİM:
Mart 2020 tarihinde COVİD-19 nedeniyle MEB’in okulları kapama kararı ile birlikte TEGV de etkinlik noktalarını kapatmıştır.
Nisan 2020’de bilişim ve İngilizce etkinliklerini dijital platforma taşıyarak uzaktan eğitime başlamıştır.
Mayıs 2020’de Google.org Fonu/INCO Education Accelerator Desteği ile TEGV’in tüm etkinlikleri dijital ortama taşınmış ve Temmuz-Ağustos 2020 aylarında 250 çocuk ile pilot proje yapılımıştır.
Pilot Projenin ardından, 2020 Ekim ayında, TEGV uzak tan eğitime başlamıştır. Halen 15,000’e yakın çocuğumuz, yaklaşık 1500 gönüllümüzün desteği ile uzaktan eğitimlerine devam etmektedirler.
KURUMSAL:
TEGV’in etkinlik ölçme değerlendirme modeli Harvard Üniversitesi’nde “Case Study” olarak okutuluyor.
Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği’nin her sene düzenlediği Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum Değerlendirmesinde, “Sivil Toplum Kuruluşu” kategorisinde sürekli gelişerek, 2020 yılında en yüksek derecelendirme notuna sahip STK olmuştur.
TEGV hedef ve ilkelerine rehberlik eden beş kurumsal değere sahip: Güvenilirlik, Gönüllülük ve Dayanışma, Yenilikçilik, Farklılıklara Saygı ve Sorumluluk
TEGV’in tüm etkinlik noktaları Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Pandemi kurallarına uygun olarak etkinliklerine devam etmektedir.
Ağustos 2021’de bir senelik çalışma sonrasında Türk Lloyd’u tarafından yapılan dış denetim sonucunda ISO 9001 Kalite Belgesi alınarak, Kalite Yönetim Sistemi standartı tüm etkinlik noktalarımızda uygulanır hale gelmiştir.
Tüm etkinlik noktalarımız çalışmaların güncel kalabilmesi için İSG kuralları çerçevesinde çalışmaktadır.
TEGV’in mali yapısı Vakıflar Müdürlüğü ve bağımsız bir denetlem şirketi tarafından denetleni. Tüm mali raporlar web sitesinde ve yıllık faaliyet raporunda şeffaf bir şekilde yayınlanır