İklim Değişikliğiyle Mücadelede Hem Bireyler Hem De Şirketler ve Hükümetler Harekete Geçmeli
Gündem 5.06.2021 08:51:39 0

İklim Değişikliğiyle Mücadelede Hem Bireyler Hem De Şirketler ve Hükümetler Harekete Geçmeli

BAREM'in global ortağı WIN Grubu ile birlikte 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında 35 ülkede yaptığı araştırma, dünya nüfusunun yüzde 85'inin iklimdeğişikliğiniinsanlıkiçinciddibirtehditolarakgördüğünüortayaçıkarıyor.Dünyada 10 kişiden 8'i kendigünlükdav

Dünya nüfusunun yüzde 67'si ise iklim değişikliğinde

sürdürülebilirlik için bireysel çabanın yanı sıra hükümetler ve şirketlerin de elini taşın altına koymaları gerektiğini savunuyor.

Dünyaküreseliklimdeğişikliğigerçeğiniyıllardıryaşıyorveenbelirginsonuçlarındanbiriolarakküreselısınmayıhissediyor. BAREM'in global ortağı WIN Grubuilebirlikteiklimdeğişikliğikonusundagerçekleştirdiğiaraştırmayagöre; dünya nüfusunun yüzde 85'i iklimdeğişikliğiniinsanlıkiçinciddibirtehditolarakalgılıyor. Yarısından fazlası, iklim değişikliğini azaltmak için hala çok geç olmadığını düşünüyor ve bireysel sorumluluklarının yanı sıra iş dünyası ve hükümetlerden de üzerlerine düşeni yapmalarını bekliyor. Çoğuinsanındahasürdürülebilirbirhayatistediğigözönünealındığında, hükümetlerinveşirketlerinbuyöndekiçalışmaları, bireylerindavranışdeğişikliğiiçin de iticigüçolacağıdüşünülüyor.

İnsanlık,iklimdeğişikliğiniciddibirtehditolarakgörüyor

İklimdeğişikliğinininsanlıkiçinciddibirtehditoldugunusöyleyenlerinoranıAsyaPasifikve Amerika kıtasında %87 olaraköneçıkıyor. Global ısınmayıtehditolarakalgılayanülkelerinbaşında Vietnam (%97), Güney Kore (%94), Şili (%93) veEndonezya (% 92) geliyor. Bu ülkeleri,%91 ileHindistan, EkvadorveÇinizliyor.

Türkiye'deküreselısınmayıciddibirtehditolarakgörenlerinoranı, % 89 iledünyaortalamasınınüstünde.Oranlar,gelir, sosyo-ekonomikstatüveeğitimyükseldikçeartıyor.Küreselısınmayıtehditolarakalgılayanlarınoranıenüstgelirgrubunda %92'ye,üstsosyoekonomikstatügruplarında (AB) %94'e, öğrencilerde %96'ya, üniversitemezunlarında %98'e kadarçıkıyor.

İklimdeğişikliğiniazaltmakiçinhenüzçokgeçdeğil

İklimdeğişikliğinidurdurmakiçinçokgeçkalındığınainanmayanlarınoranıdünyadageçenyılagöre 6 puanartışla %54'e yükseldi. Artıkdahaçokinsaniklimdeğişikliğinekarşıhalayapılabilecekbirşeylerolduğunudüşünüyor. Dünyadaüsteğitim (%58) vegelir (%60) sahibikişilerolumludüşünmeyedahayatkın. İnsanlığıniklimdeğişikliğiiçinhalabirşeyleryapacakzamanıolduğunudüşünenkıtalarınbaşında Amerika (%61) veAvrupa (%58) gelirken, dünyanınbukonudaenkaramsarbölgeleriAsyaPasifikveOrtadoğu (%47) olaraköneçıkıyor.

Türkiye'deiseinsanlarınyarısıiklimdeğişikliğiniazaltmakiçinçokgeçolduğunudüşünürken (%49) diğeryarısına (%48) görebununiçinhalazamanımız var. Olumludüşünenlerinoranı 18-34 yaşgrubugençlerdeyüzde 54'e, ortasosyoekonomikstatügrubunda %55'e, üsteğitimvesesgruplarında %59'a çıkıyor. 

Bireyseldavranışdeğişikliğietkiliolur

Dünyada 10 kişiden 8'i kendigünlükdavranışlarının, çevreyiiyileştirmeyeyardımcıolabileceğikanaatinde.  Bu düşüncedeolankadınlarınoranı (%83) erkekleregöre (%79) daha fazla.  Bu oranenyüksek Amerika kıtasında (%86).

Türkiye'deisebuorangörecedahadüşük; 10 kişiden 7'si iklimdeğişikliğiiçinkendidavranışlarınınetkiliolacağınıdüşünüyor.

Sürdürülebilirlikiçinherkesçabagöstermeli;bireyler de,şirketlervehükümetler de

Sürdürülebilirlik, farklısektörlerdefarklıfaaliyetlerikapsamasıveiçindeyaşadığımızçevreiletoplumugeliştirmeyiamaçlamasınedeniyle son zamanlardaçokçatartışılanbirkonu.Konuiklimdeğişikliğindesürdürülebilirlikolduğunda dagerekliaksiyonlarınbireylertarafındanmı, yoksahükümetlerveşirketlertarafındanmıalınmasıgerektiğiyoğunolaraktartışılıyor.Araştırmayagöre, dünyanüfusunun %67'si sürdürülebilirlikdendiğindegerçekçabanınbireylerdençokhükümetlerveşirketlertarafındangösterilmesigerektiğidüşüncesinde. Bu görüşeençokkatılanülkeler; HindistanveGüney Kore (%86) ileFransa (%83).

Türkiye'deiseiklimdeğişikliğiiçinsürdürülebilirlikönlemlerinihükümettenveşirketlerdenbekleyenlerinoranıyalnızca %59.Erkeklerarasında (%70) ve 55 yaşüstünüfusta (%71) buorandahayüksek. 

Bireyselaksiyonlarınetkiliolabileceğiveiklimdeğişikliğinidurdurmakiçinçok da geçolmadığıyönündekidüşüncelereparalelolarak, kendidavranışındakigereklibirçokdeğişikliğiyapmışolmasa  bile, dünyada 3 kişiden2'si, dahasürdürülebilirbirhayatyaşamakistiyor.  AsyaPasifikbölgesive Amerika kıtasındakiülkelerbukonudadahaistekli; Paraguay (%90), Güney Kore (%81), Filipinler (%77), Hindistan (%77) veŞili (%76).

 

AraştırmaKünyesi:Araştırma 21 Ekim " 15 Ocaktarihleriarasında 35 ülkede 30.254 kişiylegerçekleştirildi. Türkiye'de CATI (BilgisayarDestekliTelefonGörüşmesi) yöntemiyle 1002 görüşmeyapıldı.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

26.1° / 13.3°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı