Kaliteli Uyku İçin 12 Besin
Sağlık 31.08.2020 17:13:46 0

Kaliteli Uyku İçin 12 Besin

Uyku bir lüks değil, bir ihtiyaçtır. Bu nedenle iyi ve sağlıklı bir yaşamın anahtarı düzenli uykudan geçiyor. Gün içerisinde tüketilen besinlerin uyku kalitesinde oldukça büyük etkisi olduğunu ve bazı besinleri daha sık tüketerek daha kolay uyuyabilmenin

Uyku, oldukça karmaşık ve mekanizması hala net olarak çözülememiş bir durum. Uyku zamanlamasının, süresinin ve yoğunluğunun belirlenmesinde birçok etken bulunuyor. Uyku düzeni üzerindeki temel faktörlerden biri de kuşkusuz beslenme. Özellikle pandemi sürecinin yaşandığı bu dönemde stres ve kaygı düzeyinin artması, beslenme düzeninin bozulması gibi durumlar uyku bozukluklarına neden olmaktadır.

"Uyku ve beslenme arasında birbirini etkileyen karşılıklı bir ilişki var"diyen Sofra/CompassGroup Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan, "Yani uyku düzeninin bozulması sağlıklı beslenme düzenini olumsuz yönde etkilerken tüketilen bazı besinler de uyku kalitesini azaltmaktadır. Örneğin, gece geç saatlerde uyumanın fastfood tüketimini artırdığına, sebze tüketimini azalttığına ve düşük fiziksel aktiviteye neden olduğuna dair yapılan çalışmalar mevcuttur. Ayrıca kronikleşmiş uykusuzluğun besin alımını artırdığı ve buna bağlı olarak vücut ağırlığının arttığı yapılan bazı çalışmalarda gösterilmiştir. Buna karşılık tükettiğimiz bazı besinlerle de uyku kalitemizi artırabilir ya da bozabiliriz. Özellikle akşam yemeğinde sindirimi zor yiyecekler, kızartmalar, yağ ve şeker içeriği yüksek gıdalar tüketmek ve uyku saatine yakın zamanlarda kafein içeriği yüksek çay, kahve, kola gibi içecekleri tüketmek hem uykuya geçişi zorlaştıracak hem de uyku kalitesini azaltacaktır" şeklinde konuştu.

Uyumadan 2 saat önce besin alımı kesilmeli

Uykuya geçişi kolaylaştırmak için ilk yapmamız gereken şeylerden biri ise uyumadan en az 2 saat önce besin alımının kesilmesidir. Bunun yanın da kafein içermeyen bitki çayları da uykuya geçiş konusunda önemli bir yardımcıdır. Özellikle passiflora bitkisinin çayının uykusuzluk üzerine hafif düzeyde olumlu etkileri olduğunu gösteren çalışmalar da bulunmaktadır.

Uyku Kalitesini Artıran Besinler

Uyku kalitesini artıran besinlerin ortak özelliği triptofan amino asidinden zengin olmaları. Triptofanseratonin hormonunun üretimini artırırken seratonin de mealtonin hormonunu destekler. Melatonin vücudun gece ve gündüz farklılıklarına uyum sağlamasında görev alır. Yani hava karardığında uykumuzun gelmesini, aydınlandığında da uyanmamızı sağlar. Dolayısıyla triptofan içeriği yüksek olan besinler uyku kalitesini artırır. Ayrıca yatmadan önce kurubaklagiller, yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi magnezyum içeriği yüksek olan gıdaları tüketmek uyku kalitesini pozitif yönde etkilemektedir. Uykuya geçişi kolaylaştıran besinleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

•          Muz

•          Kayısı

•          Elma

•          Ispanak

•          Tatlı patates

•          Badem

•          Keten tohumu

•          Süt

•          Yoğurt

•          Kefir

•          Kurubaklagiller

•          Kafeinsiz bitki çayları

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

17.9° / 6.4°

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Sakarya’da Fetö/Pdy Suçundan Aranan Şahıs Kahramanmaraş’ta yakalandı

Kahramanmaraş'ta 4 dolandırıcılık şüphelisi yakalandı