Kiralık Konuta Talep Artıyor Bulmak Zorlaşıyor

İlimizde konut ve kira sorunu gittikçe büyüyerek bir sosyal sorun halini almaya başladı. Son bir iki yılda konut fiyatlarındaki artışla beraber arsaların fiyatı da yükseldi. Ekonominin kontrollü büyüme ve bütçe açığının önüne geçilmesi için banka kredilerindeki faiz düşüşünün durdurularak yükseltilmesi, konut arz ve talebini etkileyerek, hem konut fiyatları ve hem de kiraların yükselmesi şeklinde piyasaya yansıdı.

Bunlara ilaveten "Kentsel Dönüşüm" projesinin getirdiği kiraları artırıcı etkisi, hali hazırdaki sorunu kuvvetle etkilemektedir. Nasıl etkilemesin ki? Bir bina yıkıyorsun, yirmi aile kiraya çıkıyor. Düşünün bir yılda yıkılacak binaları ve kiraya çıkacak aileleri.

 İlimizde yeni başlayan kentsel dönüşüm çerçevesinde de yıkımlar başlamış durumda. Bunun getireceği kira sorunu da onlarca yıl sürecektir.

 Kentsel dönüşüm nedeniyle kiraya çıkanlar, öncelikle kendi muhitlerinde, bulamazlarsa diğer muhitlerde kiralık ev aramaktadırlar. Geçici bir süre olduğundan, ev sahipleri ya vermek istemiyorlar ya da, fiyatı yüksek tutuyorlar.

Kentsel dönüşümün uygulamaları ortaya çıktıkça yeni sorunlarla da tanışacağız galiba.

Kiralık konut ihtiyacının, ferdi inşaatçılıkla çözüleceği şüphelidir. İvedilikle toplu konut yapımıyla desteklenmelidir.

Birikimleri olanlara, toplu konutlardan kiraya verebilmeleri için ev satımının da önü açılmalıdır. Veya cazip hale getirilmelidir.

İlimiz On iki Şubat ilçesinde toplu konut çalışması yapacak uygun arsalar yok gibi.

Tekerek ve Üngüt gibi bölgelerdeki arsa fiyatları yüksek olduğundan, toplu konuta uygun da değiller zaten.

Kiralanacak daireler belli merkezlerde arandığından, buralarda, yeni yapılan veya boşaltılan dairelerin yeni kirası anında yükseltilmektedir, Haksız kazanca meydan vermeyecek nasıl bir tedbir alınır bilemem ama önlenemezse, bir sorun olarak ortaya çıkacağı kesin.

İlimiz yaşanılacak güzel bir yerdi, öyle kalmasını da arzu ediyoruz. İlgililer gerçekçi ve kalıcı çözümlerle bu dileğimizin bozulmasına izin vermezler inşallah. 


DOĞAN ARIK

15.05.2015 10:00:28


Başkentte Kahramanmaraş Rüzgârı

Tomsuklu OSB’ni̇n yeni̇ Başkanı Mustafa Buluntu oldu

Yeni Kahramanmaraş Stadyumu projesi hayata geçiriliyor

Gül; “Alın teriyle yükselen Türkiye’yi birlikte inşa ediyoruz.”

Nazlı Balduk İlkokulunda 23 Nisan Coşkusu

SOGEM, Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimiyle Kapılarını Açtı

Sular Sağlık’tan Anlamlı Ziyaret

Elmalar’ın İçmesuyu Sorununa 15 Milyonluk Yatırım

Zeytin Üretimine Değer Katacak Seminer Büyük İlgi Gördü

TKDK'DAN Döngel'e İlk Turizm Desteği

AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğrencileriyle Kariyer Buluşmasında Bir Araya Geldi

İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkilatı’na Anlamlı Ziyaret

Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Başkanlığına Adaylığını Açıkladı

Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı

Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti

Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüllere dokunan hizmetler

Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı