İtikaf ibadet niyetiyle ve kurallarına uyarak inzivaya cekilmek ve bir camide durmak demektir. Ramazanın son on gününde itikaf kifaye olarak sünneti-i meiekkededir.Bir kişi itikafa girince bu görev diyerlerinden düşmüş olur.
İtikafın sartları;niyet etmek ,oruclu olmak ,itikafı beş vakit namaz kılınan camide yapmak ve kadının ayhali ve loğusa (hayır ve nifas) halinde olmamasıdır.Kadın camide degil evinde namaz kıldıgı odada itikaf yapar.
Özellikle ramazan ayında itikafa girmek sünnettir. Hz Peygamber (s.a.s) Medineye hicret ettikten sonra her yıl Ramazan ayının son on gününde itikafa girmişlerdir. ( Buhari)
İtikafın adabı: Camilerin en cok cemati olanında ve ramazanın son on gününde itikafa girmek itikaf esnasında mala yani ( boş seyler ) konuşmamak.Temiz elbise giymek güzel koku sürünmek itikafa giren kimse camide yer icer uyur ve lazım olan seyleri camide alır.Bunlar için dısarı cıkarsa itikafı bozulur.
Tuvalete gitmek ,abdest almak ve gerekli ise gusül yapmak gibi tabii ihtiyacları icin camiden cıkar.Cenaze namazı icin dışarı çıkamaz. Malı ve canı ile alakalı zarar görecegi korkusu olursa baksa bir camiye geçmek üzere bulundugu camiden dışarıya cıkabilir. Bu mecburi haller dışında camiden cıkarsa itikafı bozulur.
İhlas ile itikafı yapan Mümin, bir süre dünya işlerinden ayrılarak Allah"a yönelir. Allah"ın evi olan camide onun sonsuz rahmetine sığınmış olur. Bu durumda olan bir mümin, Allah"ın evinde onun misafiridir.Ev sahibine layık olanda misafirine ikramda bulunmaktadır.