Nasıl oldu bilmem, birileri çıktı ve dile de kulağa da hoş gelen yedi güzel adam" betimlemesini ortaya attı. Tuttu da
Tutmasına tuttu ama bu konuda rahatsızlık çok fazla.
Yedi güzel adamın tamamı şairdir, yazardır. Bunlar bir ekoldür. Arkadaştırlar, yoldaştırlar... Şu an iktidar olan bir camianın şairleridirler. Bunlar: Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Akif İnan, Erdem Bayazıt, Alaaddin Özdenören, Rasim Özdenören ve Cahit Zarifoğlu"dur. Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Cahit Zarifoğlu ve Rasim Özdenören bu ülkede kendilerini kabul ettirmiş şair ve yazarlardır. Bunların eserlerini okurken ağzınızda bal tadı hissedersiniz. Ayrıca, hepsi de iyi insanlardır. Aynı davaya inanmışlardır. Bu yedi güzel adamın harika bir dayanışmaları vardır.
Bunlara itiraz edilmiyor ama yedi güzel adam betimlemesini abartan erkân-ı devlete itiraz vardır. Yedi güzel adam, elbette ki hoş ve bellekte kalıcı bir betimlemedir ama biz diğer yazar ve şairlerimizi görmezden gelirsek hata yapmış oluruz. Onlardan yaşayanları rahatsız ettiğimiz gibi, ölmüş olanların da ruhlarını incitmiş oluruz.
İlk aklıma gelenleri yazacağım Bahittin ve Abdürrahim Karakoç kardeşler Bunların ünü değil Maraş"ın, sınırlarımızın dışına bile taştı. Her ikisi de yüzyılımıza damgasını vuran şairlerdir. Abdürrahim Karakoç"un şiirlerini, Mehmet Akif"i ezberler gibi ezberlemiştik. Bahittin Karakoç"un şiirlerindeki imge ve betimlemeler bütün genç şairlere örnek olacak kadar görkemli ve güzeldir. Son şiirlerinden biri olan Ihlamurlar Çiçek Açarken" harika ötesi bir şiirdir.
Diğer taraftan ünlü öykücümüz Şevket Bulut, yedi sekiz öykü kitabı ile ulusal okuyucu kitlesine ulaşmayı başarmış bir edebiyatçımızdır. Adaşı Şevket Yücel, edebiyatın pek çok dalında kalem oynatmış olan Maraş"ımızın Behcet Necatigil"i diyebileceğimiz, harika bir öykücü, denemeci ve şairdir. Diğper taraftan:
Yemeniye kelit, yoğurda katık
Bulgur pilavına aş derler bizde, diyerek lügatçemizi yazan Hayati Vasfi Taşyürek, ünü Türklerin bulunduğu her yere ulaşan Mahzunî Şerif Maraş"ın sınırlarını aşmış insanlardır. Diğer şair ve yazarlarımızın adlarını yazmak istemiyorum çünkü bir kısmını yazarken mutlaka unutacaklarım olacak ve onlara haksızlık yapmış olacağım. Ama Maraş"ta o kadar çok şair, ozan, denemeci, öykücü, romancı vardır ki; yedi rakamını kullanarak onları incitmiş oluyoruz. Tekrar etmekte yarar var, yukarıda isimlerini yazdığım yedi güzel adam"a itiraz yok ama diğer yazar ve şairlerimizin gönüllerini alacak başka bir eyleme veya etkinliğe ihtiyaç bulunmaktadır. Hem bu eylem veya etkinlik yasak savma gibi değil, muhteşem olmalıdır. Karşınızdaki insanlar edebiyatçıdırlar; çabuk kırılırlar, hemen incinirler, derhal kabuklarına çekilirler, küserler. Onları incitmemek adına, bütün Türkiye"ye Maraş"ın şairler ozanlar ve yazarlar kenti olduğunu anlatacak, vurgulayacak bir eyleme, bir etkinliğe şiddetle ihtiyaç bulunmaktadır. Bu nedir derseniz onu bilemem. Bana göre şudur, bir başkasına göre budur. Onu yetkililer araştırırlar ve bulurlar.
Aksi halde yedi güzel adam betimlemesi yalnız kalacak ve diğerleri kendilerini ötekileştirilmiş gibi hissedeceklerdir. Konuyu eleştiren bir arkadaşın dediği gibi; belediyeler de, devlet de bir fikrin değil hepimizin belediyeleri ve devletidir. Herkese mesafeleri aynı olmalıdır.
Yorum sizin