HAN DUVARLARI

Han Duvarları, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının hiç kuşku yok ki en güzel şiirlerinden biridir. Sevgilisi ellere yar olmuş, verem hastası, Maraşlı Şeyhoğlu Satılmış adında bir âşığın hanlarda vefatını anlatmak üzere kurgulanmıştır. Edebiyat kitaplarımızda uzun yıllar ders olarak okutulduğundan Türk insanının yakından tanıdığı bir şiirdir.

Türk insanının aklının bir köşesinde Şeyhoğlu Satılmış vardır. Kimdir bu efsanevî âşık? Yaşam öyküsü nedir?

İşte bu bilinmeyenleri Maraşlı romancılarımızdan Ali Avgın "Han Duvarları, Kalbe Düşen Kor" romanında açığa çıkarmakta, Maraşlı Şeyhoğlu Satılmış"ı adeta Türk insanına tanıtmaktadır.

Bu tanıtma, Ali Avgın"ın anlattıklarına göre, tarihî kaynaklara dayanmakta olup; uydurma veya yakıştırma olmayan bir tanıtmadır.

Bu roman, hemşerimiz Ali Avgın" ilk romanıdır. Şahsen, biraz acemilikler beklemiyor değildim ama kitabı okudukça ne kadar yanıldığımı anladım. Romancımız, olayı güzelce örmüş, kurgulamış. Maraş"taki Yum Baba Mevlevîhane"si şeyhinin oğlu olan Satılmış"ın hazin öyküsünü okuyucularına sunmuş. Bu arada, roman tekniğinin dışına çıkmadan da Mevlevîlik hakkında çok geniş bilgiler vermiş. Sanırım Mevlevîliği roman şeklinde bu kadar anlatanımız olmamıştı, olmuşsa da ben okumamışımdır. Bu açıdan da roman ayrıcalık kazanıyor. Roman boyunca tasavvuf şiirleri yer yer okuyucuya sunuluyor. Fuzulî"nin:

Aşk imiş her ne var âlemde

İlm bir kıy ü kal imiş ancak

Beytinden, Erzurumlu İbrahim Hakkı ‘nın:

      Hakkı gel sırrını eyleme zahir

      Olmak ister isen bu yolda mahir

      Harabat ehline hor bakma Şakir

      Defineye mâlik viraneler var

Şiirine kadar Tekke Şiirlerinin en önemlilerinden misaller verilmiştir.

Köşemizde bu kadarcık bahsettiğimiz bu romanı çok önemsiyorum ve okumanızı tavsiye ediyorum. Sayın Mehmet Işık, Sayın Kadriye Kırdök ve Sayın Ali Avgın"la birlikte üç romancımız oldu. Buna bütün Kahramanmaraşlılar olarak sevinmeliyiz, mutlaka alıp okumalıyız. Türkiye biliyor ki Maraş şairler ve yazarlar şehridir. Yüzlerce yıldır bu şekilde günümüze kadar gelmiş olan bu gelenek, eminim ki bundan sonra da bu şekilde devam edecek, Türk okurlarına şiirler, denemeler, anı yazıları, öyküler ve romanlar sunacaklardır. Doğaldır ki roman uzun soluklu bir çalışmanın eseridir. Bu yüzden de yazmaya talip olanların sayısı fazla değildir. Maraşlılara yakışan da zor işe talip olarak roman alanında da kendilerini göstermek olmalıdır.

Sayın Mehmet Işık"ın Şehsuvaroğlu Ali Bey"i anlatan "Son Türkmen" romanını da her Maraşlının okuması gerekir diye düşünüyorum.

Sayın Kadriye Kırdök"ün romanını henüz okuyamadım. Daha doğrusu romana henüz ulaşamadım. Ama ben Kadriye Kırdök"ü öykülerinden tanıdığım için inanıyorum ki onun romanı da güzeldir. En kısa zamanda "Masal Şehrinin Kayıp Aşkları" romanını okuyup sizlere aktaracağım.

Sayın Mehmet Işık, Sayın Ali Avgın ve Sayın Kadriye Kırdök"e sonsuz başarılar diliyor, yeni yeni romanlarını, eserlerini bekliyorum.

Hemşerilerim…

Yorum sizin…



HACI ALİ ÖZTURAN

14.08.2017 09:42:45


Çam “ 15 Temmuz Milletin zaferidir ”

Başkan Görgel, Sanayi Sitesi Esnafıyla Bir Araya Geldi

Büyükşehir’in Glütensiz Gıda Desteği

Düğünde buzağı hediye edildi

Pazarcık Belediyesi İle Özel Sular Akademi Hastanesi Arasında İndirim Sözleşmesi İmzalandı

Onikişubat Belediyesi’nden personele Sağlıklı Yaşam Eğitimi

SOGEM’de Sosyal Girişimciliğe Başlangıç Eğitimi’ne Başvurular Başladı!

Görgel, Babalar Günü’nde Şehit Babaları ve Gazilerle Bir Araya Geldi

Görgel; “Tüm Ekiplerimizle Bayramda Sahada Görev Başındayız”

Gürsoy’dan Kurban Bayramı Mesajı

Karaca: "Türkoğlu'nda Gönülleri Birleştirelim!"

Onikişubat Yunus Emre Ortaokulu'ndan Bursluluk Sınavında Büyük Başarı

AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş.’den Kurban Bayramı Tedbiri

Kahramanmaraş Motofest’i 3 günde 78 bin vatandaş ziyaret etti

Onikişubat Belediyesi’nin ‘Yüzmeyi Bizimle Keşfet’ kursu başlıyor

Geben Vadisi Artık Milli Park!

Kipaş Holding, İSO 500 Listesinde Dört Şirketiyle Yerini Aldı