GÜLERKEN ZEHİRLENMEK

Bu sabah saat 05.30  sanayi  bölgemizden geçmek durumundayım. İstihdamından dolayı onur duyduğumuz fabrikaların bacalarından sütun gibi  dumanlar  yükseliyor. Küçük sanayi aynı konumda. Bu iş yerlerinde yakıt olarak ne tüketiliyor bilmiyorum. Hava kirliliği  yönünden gerekli  ölçümler yapılıyor mu? Yükselen duman is  yavaş yavaş  Kahramanmaraş ovasının üzerine çökeliyor. Ülkemizde doğalgazın henüz yaygın olmadığı dönemlerde şehirlerde hava kirliliği had safhada. Rahmetli Ecevit de başbakan.Sorunla ilgili TBMM ‘de  görüşme var.Kürsüde Ecevit durumun vahametini anlatıyor.İstihza ve alayla  muhalefet milletvekilleri sözlü sataşmada ve gülüşmelerle Ecevit"i tiye alıyolar.Tahkir olan Ecevit"in  milletvekillerine mukabele ederek kullandığı şu cümlesini hiç unutmadım;""Gülerken bile zehirleniyorsunuz..""Oyıllrdan bu yana hayli zaman geçti, maalesef hala aynı  noktadayız. Onurduduğumuz bu yatırımlarda yakıt olarak ne tüketiliyor biliyur muyuz? Gerekli denetimler yapılıyor mu? Kentimize doğal gazın gelmesinden bu yana hayli zaman geçti.Gerekli dönüşümler neden yapılmadı? Kahramanmaraş ve ovasına  çöken bu  zehirli gazın ve kirlilğin önü ne zaman alınacak.Fabrikalarımız Silopi"nin asfalt  tozunu yakmak zorunda mıdırlar? Maliyeti  düşürmek için  bu yanlış uygulamaya devam etmek  zorunda mıyız?

        Sene 1989  Karboy boya fabrikasında yönetici konumundayım.Karboy"dan   başka boya fabrikası yok. O günün koşularında en temiz yakıt olan,gene fosil yakıt, brolürlerde beş numara foiloil  yakıyoruz.Bir ilk olarak okul mesabesindeki Karbay"dan bu yana onlarca boya fabrikası  oldu.Emsal fabrikalar ve ısı endeksli fabrikalar hep  asfaltit yakıyor.O yıl Bursa Ticaret ve Sanayi Odasından bir heyet,örnek ilk tesis olması  adınaKarboy"a  inceleme  gezisine geldiler. Heyete ben mihmandarlık yaptım.Kahramanmaraş gibi taşradaki bir ilde böyle bir tesisi kurmaktan dolayı bizleri kutladılar.Gezinin sonunda atık suyumuzu nereye  deşarz ettiğimizi sordular.Ben de safiyaneErkenez Çayı"na dedim.İlgili bana; ‘"Şimdilik sizin  çevre  kirliliği diye bir sorununuz yok.Sizdede emsal fabrikaların çoğaldığı gün  kirlilikten başınızı alamıyacaksınız. Aynı hatayı biz Bursa"da yaşadık.Tüm atıklarımızı Nülifer çayına boşalttık.Önce biz onun üstüne kustuk.Şimdi de o gerisin geriye bizim üstümüze kusuyor.Yol yakınken gerekli önlemlerinizi alın."" Diye uyarıda bulundu.Neolçüde önlemler aldığımızı kamu oyununun vicdanına sormak lazım.Ara sıra kale alınmayan yerel basında Aksu Çayıyla ilgili yazılar çıkıyor ama kimin umurunda.

Yine o yıllarda  Çorlu ve Çekezköy"de bazı testil boya fabrikalarını  görme şansım oldu.Tüm fabrikaların kazan dairelerine doğal gaz  kullanılıyor.Kazan daireleri sanki idari hizmetlerin sürdürüldüğü bürolar gibi tertemiz. Fabrikaların atık sularını hem biyolojik hem kimyasal arıtmaları tam kapasite çalışıyor.

Geleceğimiz için önem arz eden bu kirlilik ve duman  rahmet isteyen Ecevit"i bize  hatırlattı.Ona da Allah rahmetiyle muamele etsin.



ÖMER BAYDEMİR

7.08.2018 09:54:03


Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Başkan Akpınar, Mahalle zi̇yaretleri yaparak vatandaşlarla hasbi̇hal etti

“Kazandığımız belediyelerinde kazanmadığımız belediyelerinde ensesinde olacağız”

Ceyhan “ Oyların mühürsüz, ağzı açık şekilde ve güvenlik güçleri olmadan adliyeye getirildi.”

STK’lardan Görgel’e destek

Dedeoğlu, “Memleketimizin Ankara’dan 100 yıllık alacağı var “

Ceyhan; “Ilıca için yeni bir sayfayı birlikte açıp yazalım”

Hava-İş Depremzedelerin yanında!

Ateş, “Fatma Şahin'den daha iyi bir belediye başkan adayımız var, Zeynep Özbaş Arıkan var”

Arıkan, “Bizim en büyük projemiz, şehrimizi bir an önce ayağa kaldırmak”

Ceyhan, “Gümbür gümbür geliyoruz”

Ateş, “Cumhuriyet Halk Partisi birçok ilçede iddialı duruma geldi”

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

Arıkan, “25 bin 046 kişilik stadyum yapacağız”

Dora’dan, MHP Kurultayı öncesi açıklama