SÜPRİZ, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞKAN ADAYI


24.11.2018 günü sayın  devlet başkanımız Recep Tayyip Erdoğan Haliç Kongre Merkezinde coşkulu partilisi  kalabalığa  40 ilin  büyükşehir belediye  başkanı adaylarını açıkladı ve tanıttı. Yaptığı efradını  cami, ağyarını cami konuşmasıyla ;bir belediye başkanında olması  gereken niteliklerini saydı,döktürdü. Hepsi de ideal şeylerdi. İnandığı, güvendiği  adayları da tek tek tanıttı.Kendi değer yargılarıyla  belirlediği adaylardan beklentilerini saydı ,döktü…Davul zurna eşliğinde kongre merkezine taraftarlarıyla ,sloganlarla  gelenler  ne ölçüde  umduklarını buldular,bilemeyiz? Seçici tercihini yapmıştı,umduğunu  bulanların mutluluğuna diyecek yoktu. Mütevekkil bir toplum, liderine sosuza kadar teslimiyet içinde…


     Bu tercihte Kahramanmaraş büyükşehir belediye başkan  adayının  ismi  kentte şok etkisi  yarattı.Söylentiye göre   AKP  il  merkezinde  açıklama beklenirken ,yapılan açıklama   bomba etkisi yaratmış.Aday olarak  belirlenen 1965 Göksun doğumlu hemşerimiz   Hayrettin Güngör"ün kamu  oyunca bilinen bir isim olmaması  ve kuzey kazaları adayı olması  yadırgandı.Öteden beri bilinen bir gerçek; seçimlerde  denge politikası güdülür.  Aday listelerinin başına merkezden bir aday, ikinci sıraya da kuzeyden aday isimleri yazılırdı.


    Sayın Hayrettin Güngör beyin kişiliği  ile ilgili bilgileri medya aracılığı ile öğrendik.Çokdonanımlı,iyi yetişmiş  bir bürokrat…Alanında iyi yetişmiş bir uzman.Çizdiği çerçeve  ve profil daha çok  bürokratik alanda.Toplumla  bir içiçeliğiyok.Akademik düzeyde bilgi birikim ve deneyim ;toplumsal düzeyde kabul görmelidir. Bununda yolu kamu oyuyla  diyalog ve temasla olur.Bir  bürokratın başarısı kendi branşında  mevzuata hakimliği ile ölçülür. Hayrettin  beyin bu konuda başarısı tescil edilmiş. Buna da kimsenin bir itirazı olamaz.


    Kahramanmaraş hem merkez  hem de  ilçeleriyle nev-i-şahsına  mahsus özellikleri olan bir kent.Hayrettin beyin bu karmaşık yapıyı ne ölçüde bildiğini  ve birikiminin  derecesini bilmiyoruz.Halepburda değilse arşın burda…Yerel  yönetimlerde öteden beri bilinen gerçek; başkanların birinci dönemleri intibak ve öğrenmeyle ikici dönemleri de hizmetle geçiyor.


     Bu sürpriz aday  açıklamasıyla  AKP"nin işi zora sokulmuştur. Merkez AKP oylarında adayın  ilçedenolması kırılganlığa neden olabilir. Üstelik muhalif partiler bunu koz olarak kullanabilir.Söylem olarak, biz bir ideal için her  koşulda partimizin yanındayız, denilse de kırılmışlık  sandığa yansıya bilir.Burada da  MHP adayına bir şans doğuyor.Zaten zirvede AKP-MHP ittifakı var. Bir kesim AKP ‘li seçmen tereddütsüz  MHP"ye oyunu verir.Zaten MHP"nin mevcut bir oy yüzdesi var…MHP Kahramanmaraş halkıyla kucaklaşan şaibesiz  lider formasyonlu bir aday  belirlerse  umulmadık şeyler olur.MHP Türk Milliyetçiliği mefkuresine bağlı bir siyasi oluşum.Kader aynı mefkureye bağlı insanları  bazı mülahazalarla birbirinden ayırmış gözüküyor.BP"li  İYİ" partili  seçmen ruh  üçüzü olan adaya niçin oyunu vermesin?Hepsi de  Nihal Atsız"ın Bozkurtlar  romanlarındaki  kahraman Kürşat"ın  oğlunun özverisini  ifade eden geni taşıyor.


     AKP"de bariz olarak bir sancı   baş göstermiştir. Daha az bir zararla  aday tespitindeki kaustan  çıkmak için AKP il başkanı Ömer Oruç Bilal Depgici  apar topar İstanbul"a  çağrıldı.Bu günden tezi yok Hayrettin  Güngör beyin kamu oyuna tanıtımı  ve sempati uyandırması için AKP Milletvekillerine ve partililere büyük görevler düşüyor.Ne ölçüde de  başarılı ola bileceklerini zaman gösterecektir.


Sayın Cumhurbaşkanımız geçmişte alınan on beş milyon  oyun  kendi oyu olduğunu kimsenin marifetin kendinden menkul olduğu sanrısına   kapılmaması gerektiğini her vesilede  dillendiriyor.Eğer bu böyleyse kimsenin hayıflanmasına, endişe etmesine gerek yok…


      Kahramanmaraşlı seçmen süprizlerdenhoşlanır.Bunun  geçmişte  örnekleri mevcut.1968 belediye başkanlığı seçiminde DP nin belediye başkan adayı kentimizin saygın ismi  Doktor Sait Emirmahmutoğlu, CHP"nin  adayı yabancı İbrahim Sadi  Öztürk"tü. Bu kentin insanı CHP"ye oy vererek İbrahim Sadi Öztürk"ü belediye başkanı seçti.Çünkü onun hizmet edeceğine inanmıştı.Bir başka örnek; 1973 milletvekili seçiminde yaşandı.Türk siyasi tarihinde ilk defa  CHP"li seçmen  tercihli oy kullanarak listenin başıdakiismleri değil  listenin sonundaki  Oğuz Söğütlü ve İsmet Ağaoğlu"nu  parlementoya gönderdi.


    31 Mart 2019 seçimleri  çok çekişmeli ve iddialı geçeceğe benziyor.Yıllar sora MHP"nin  şansı doğmuştur.Eğer yukardan bir telkin yapılıp da  pasif kalın  imajı uyandırılırsa  eski tas eski hamam bir şey değişmez.Bakalım ayine-i devran ne gösterecek, çok da zaman kalmadı.Cenab-ı Allah hakkımızda hayırlı olanı verdin.



ÖMER BAYDEMİR

28.11.2018 08:49:50


Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Başkan Akpınar, Mahalle zi̇yaretleri yaparak vatandaşlarla hasbi̇hal etti

“Kazandığımız belediyelerinde kazanmadığımız belediyelerinde ensesinde olacağız”

Ceyhan “ Oyların mühürsüz, ağzı açık şekilde ve güvenlik güçleri olmadan adliyeye getirildi.”

STK’lardan Görgel’e destek

Dedeoğlu, “Memleketimizin Ankara’dan 100 yıllık alacağı var “

Ceyhan; “Ilıca için yeni bir sayfayı birlikte açıp yazalım”

Hava-İş Depremzedelerin yanında!

Ateş, “Fatma Şahin'den daha iyi bir belediye başkan adayımız var, Zeynep Özbaş Arıkan var”

Arıkan, “Bizim en büyük projemiz, şehrimizi bir an önce ayağa kaldırmak”

Ceyhan, “Gümbür gümbür geliyoruz”

Ateş, “Cumhuriyet Halk Partisi birçok ilçede iddialı duruma geldi”

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

Arıkan, “25 bin 046 kişilik stadyum yapacağız”

Dora’dan, MHP Kurultayı öncesi açıklama