EĞİTİMİMİZDEKİ EVRELERDEN

Osmanlı her alandaki ihtiyacını eğitim yoluyla kaşılamak amacıyla Birinci Murat döneminden başlamak üzere saray bünyesinde Enderun adını verdiğimiz   eğitim  kurumunu kurmuş. Enderun"un yapısı  sarayın dışındaki medreselerden farklılık arz etmiştir. Enderun"da bütün pozitif bilimin yanı sıramüzik ,resim gibi  güze sanatlarla ilgili eğitim de verilmiştir.Devşirme oğlanlardan  yetiştirilen bu kişiler  devletin her kademesinde  görevler almışlardır. Bunun yanında şehzadelerin de Enderun"da yetiştirilmelerine çok önem verilmiştir. Şehzadelikleri döneminde  sıkı bir eğitimden geçirilmişlerdir. Hatta bazılarının uzmanlık mesabesinde ihtisasları olmuştur.

    Bu devşirme acemi oğlanlar , önce   belli bir alt yapı kazanmaları için seçkin ailelere; gelenek,görenekolmak  üzere ve islami terbiye almaları için  bir süreliğineverilmişlerdir.Sonrasında eğitim için Enderun"a alınmışlardır. Öylesine  aylak, boşboğazlık yapmalarına katiyen izin verilmez. Ezkaza bir  olumsuzluk olursa ,şiddetle cezalandırılırlar.Buna  hoş nükteli  bir fıkra  örnek olur. Nükte bu ya, padişah  II.Murat  ile oğlu   Mehmet(Fatih)  arasında  geçmiştir.

     II Murat oğlu Mehmet"i eğitimi için Enderun"a gönderir.Hoca da şehzadedir. Küçük Mehmet ele avuca sığmaz,arkadaşlarını taciz eder, verilen ödevleri de yapmaz. Cana  gelen hoca şehzadenin acı bir biçimde kulağını çeker  ve hışımla yerine oturtur. Sus , pus olan şehzade akşam babasına;""Ben senin oğlun muyum, tahtının yaraşığı mıyım.?Hoca  beni diğer oğlan, uşak ile nasıl bir tutar da kulağımı çekip beni tektir eder."" diyerek şikayetçi olur.

     Hocaya  el altından haber gönderen Padişah""Mehmet"in terbiyesinde  bozulma vardır.Yarın ben Enderun"a geldiğimde  hocaya  niçin  böyle kaba davrandığını  sorduğumda,bana  elindeki değnekle   hücum ederek,işine kimsenin karışamayacağını  ,elindeki değneği de bazen yere bazen de  eteğime dokundurarak dışarı çıkarmasını sağlık verir.

     Ertesi gün, babasının hocaya haddini bildireceği için Mehmet mutludur.İlerleyen saatlerde   ders yapılan mekana gelen  Padişah hocaya  niçin şehzadeyi cezalandırdığı konusunda tarizde bulunduğunda ,tembihli hoca  padişahı  elindeki değnekle bazen yere bazen de eteğine vurarak  mekandan uzaklaştırır.

       Köşesinde  olup biteni izleyen Mehmet boncuk boncuk göz yaşları dökerek için içinağlar.Çaresiz verilen ödevini yapmaya  koyulur.

  Akşam Padişah oğlu Mehmet"e ‘" Hocasının çok  hiddetli biri olduğunu, kendisinin kusuru  yözünden cezalandırıldığını, verilen ödevleri yapmak,öğretilenleri de  öğrenmekten başka çaresi olmadığını ona telkin eder.

           Ne kadar çağ dışı bir anlayış değil mi?Bu köhnemiş kafaları artık değiştirin,çağa ayak uydurun mu demek içinizden geldi…


ÖMER BAYDEMİR

11.09.2019 14:57:28


Hemşehrimiz Işıksalan “ULUSAL TV”de

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Başkan Akpınar, Mahalle zi̇yaretleri yaparak vatandaşlarla hasbi̇hal etti

“Kazandığımız belediyelerinde kazanmadığımız belediyelerinde ensesinde olacağız”

Ceyhan “ Oyların mühürsüz, ağzı açık şekilde ve güvenlik güçleri olmadan adliyeye getirildi.”

STK’lardan Görgel’e destek

Dedeoğlu, “Memleketimizin Ankara’dan 100 yıllık alacağı var “

Ceyhan; “Ilıca için yeni bir sayfayı birlikte açıp yazalım”

Hava-İş Depremzedelerin yanında!

Ateş, “Fatma Şahin'den daha iyi bir belediye başkan adayımız var, Zeynep Özbaş Arıkan var”

Arıkan, “Bizim en büyük projemiz, şehrimizi bir an önce ayağa kaldırmak”

Ceyhan, “Gümbür gümbür geliyoruz”

Ateş, “Cumhuriyet Halk Partisi birçok ilçede iddialı duruma geldi”

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

Arıkan, “25 bin 046 kişilik stadyum yapacağız”