KİMSEYE DİNİNİZDEN VAZGEÇİN DENİLMEMEKTEDİR

İyi işler, rahat ve zahmetsiz bir yaşam kadar sıkıntılı zamanlar, zorluklar da bireylerin ve toplumların bazı zamanlarda karşı karşıya kalabilecekleri durumlardır. Bahar varsa kış da vardır, kış varsa yaz da vardır. Nasıl ki insanlar, kış gelmeden yaz aylarında alınması gereken tedbirleri alarak ve tedariklerde bulunarak, kış aylarının zor şartlarını daha hafif geçirmeye çalışıyorlarsa, bazı zorlukları da tedbir ve fedakârlıklarla geçirip selamete çıkmayı bilmelidirler. Tuzu kuru olanlar da zor durumlarla karşı karşıya kalanlarla birlikte bazı davranışları paylaşmalıdırlar. Zira salgın hastalık, doğal afetler gibi durumlar kimsenin gücüne ve imkânlarına bakmamaktadır.

Son zamanlarda ortaya çıkan ve yayılım hızıyla dokunduğu her yeri kasıp kavuran salgın virüs, bilindiği gibi bütün insanlık için tehdit oluşturmaktadır. Bu tehlikenin oluşumu ve yayılımı ile oyalanıp veya tartışmalar yaparak vakit geçirmek kimseye bir şey kazandırmayacaktır. Şu anda yapılacak en akıllıca iş, bu tehlikeyi kazasız belasız, ya da en az zararla bertaraf etmek, bundan sonrası için de tedbirli ve dikkatli olmaktır.

Gelebilecek tehlikeyi bertaraf etmek için yöneticilerimiz bir kısım tedbirler almışlar ve almaya da devam etmektedirler. Okulların tatil edilmesi, ödeme günü gelen borçların ertelenmesi gibi bazı alanlarda alınan tedbirler, işin doğası gereği itirazsız bir şekilde uygulamaya konulmuş ve kabul görmüştür. Toplu ibadetler ve bazı alanlar için alınan tedbir kararlarına karşı küçük çapta tepki verenler olmuştur, gösterilen bu ferdi ve fevri tepkiler ise yine küçük çapta tartışmalara veya gereksiz kırılganlıklara sebep olmuştur ya da olmaktadır.  Bu durumda gösterilen tepkilerin, iyi Müslüman olmakla veya tepki vermemenin iyi Müslüman olmamakla hiçbir alakası yoktur. Kaldı ki; alınan bu kararlar, bugün ortaya da çıkmamış ta ilk baştan beri var olan kararlar veya hükümlerdir, konuyla ilgili hadis-i şerifler çok açıktır. Hâl böyle iken dinî otoritenin verdiği karara karşı tepki göstermenin bir faydası olmadığı bir tarafa, zararı oldukça büyük olabilir, bazı kesimlerde nefret duygularını artırabilir, bunun da düşmandan başka kimseye faydası olmayacaktır.

Bazı yerlerde, yanlarına vardığınız zaman, nezaketen, belki de istemeyerek tokalaşmak için elini uzatanlar olmaktadır, ben onlara hatırlatmada bulunarak durumu çözmekteyim, bazen de alışkanlıktan dolayı aynı işlemi ben yapıyorum! Ancak, karşıdaki elini uzatmadığında alınganlık gösterip bunu da sözleriyle belirtenlerin olduğu da görülmektedir. Hiçbir kimsenin bu tür davranışlarda bulunma lüksü yoktur.

Böyle durum ve zamanlar çok hassas dönemlerdir. Şunu herkesin kabul etmesi gerekir ki; bir olumsuzluğa sebep olmak doğru bir şey değildir. Bilakis herkes dikkatli olmalı ve felaket durumlarını elbirliği ile atlatmanın yollarını aramalı ve uygulamalarda yardımcı olmalıdır. Toplu ibadet yapma konusunda verilen karar ve uygulama için de aynı durum söz konusudur, bu karara uymamak insanı olacaklardan sorumlu kılacaktır. Allah"ın izin verdiğine razı olmamak yani tehlike zamanlarında, tehlikeye karşı tedbirli olmayı tavsiye eden Allah ve Resulünün izin verdiği uygulamalara itiraz etmek de yanlıştır, saygısızlıktır.

İster insanların elinden yayılan bir musibet olsun, ister Allah tarafından gönderilen sınav türü bir musibet olsun, başa gelenleri sabırla savmak ve davranışlarımızı düzelterek selamete çıkmaya çalışmak zorundayız. Davranışlarımızın mutlak doğru olmasına dikkat ederek ve yanlış işlerimizden vazgeçerek bu zor zamanı atlatmak durumundayız, başka bir seçenek bulunmamaktadır. Dürüst olmak ve doğru işler yapmak, yanlış işlerden uzak durmak herkes için insanî ve dinî bir görevdir. Bu bağlamda şunu da söylemek gerekir ki; dine karşı veya dinî uygulamalara karşı tepkili olma saygısızlığından da vazgeçilmelidir, kimse inanmak zorunda değildir, ancak doğru olduğu kesin olan yaşam şekillerine, bu doğrultuda yaşayanlara tepki verme hakkına da kimse sahip değildir.

Her zaman birlik olmak elbet güzeldir ama bunu sağlamak kolay olmamaktadır, ancak bazı zamanlar vardır ki birlik olmak, aykırı hareketlerde bulunmamak zorunludur, işte virüsün yayıldığı, yayılma ihtimalinin çok kuvvetli olduğu şu dönemde, herkesin birlik ve beraberlik içerisinde olma zorunluluğu vardır. Kimse daha iyi Müslüman olma gösterisine kalkışmamalıdır. Hiçbir kimsenin, hastalık taşımadığına veya çevresindekilere hastalık bulaştırmayacağına dair garantisi yoktur. Bu kadar tedbirler alınırken, uyarılar yapılırken, ortada dinî ruhsat varken, kararları yok saymaya kalkışmak hiç doğru değildir, bu kararlara uymayanlardan birsinden hastalık bulaşırsa, kararları delen kişi sebep olduğu kişinin ölümünden sorumlu olacaktır.

Kimseye dininizden vazgeçin denilmemektedir, ortada hassas ve tehlikeli bir durum vardır, Allah korusun bu tür vakalar bir toplumu yok edebilir, illaki cemaat olacağız diye inat etmenin bir anlamı yoktur, aksine böyle bir davranıştan dolayı bir olumsuzluk görülürse ilk suçlanacak olan belki de din olacak, Müslümanlık hedef gösterilecektir.

Herkes sabır göstererek, Allah"tan bağışlanma ve yardım dileyerek bu zor süreci aşmaya yardımcı olmalıdır.

Allah yardımcımız olsun.


M. Nedim Tepebaşı

19.03.2020 23:01:18


Dedeoğlu, “Memleketimizin Ankara’dan 100 yıllık alacağı var “

Ceyhan; “Ilıca için yeni bir sayfayı birlikte açıp yazalım”

Hava-İş Depremzedelerin yanında!

Ateş, “Fatma Şahin'den daha iyi bir belediye başkan adayımız var, Zeynep Özbaş Arıkan var”

Arıkan, “Bizim en büyük projemiz, şehrimizi bir an önce ayağa kaldırmak”

Ceyhan, “Gümbür gümbür geliyoruz”

Ateş, “Cumhuriyet Halk Partisi birçok ilçede iddialı duruma geldi”

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

Arıkan, “25 bin 046 kişilik stadyum yapacağız”

Dora’dan, MHP Kurultayı öncesi açıklama

Başkan Adayı Toptaş, Canlı Yayında Projelerini Anlattı

Sosyal Medya Anketleri Dr. Ceyhan'ı Onikişubat'ta Favori Gösteriyor

Gençler sordu, Aydoğar ve Ceyhan cevapladı

Aydoğar’dan Hizmet İş Sendikası yöneticisine sert tepki

Merdan Balıkçılık, sosyal sorumluluk projelerine destek vermeye devam ediyor

“Rüşveti yolsuzluğu adam kayırmacılığı ortadan kaldıracağız.”