ÜRETİCİ PAZARLARI KURULMALIDIR

Dün (10.08.2020) Hazreti Yunus Camii yanından geçtim, bugün de semt pazarına gittim; cami çevresinde ya da Pazar alanı dışında, üreticilerin adeta bir sığınmacı gibi ürünlerini pazarladıklarını gördüm. Adamların hepsi ürkek bakışlarla etrafa bakınıyorlar; acaba kim ne diyecek diye! Bu kişiler, neden Devletin himayesinde değiller? Şimdi değiştiyse bilmiyorum ama belediyelerin, eski adıyla Köylü Pazarı yani üretici pazarları kurma zorunluğu vardır.  

Belediyede bulunduğum zamanda, olması gerekenlerin yapılması için çok çalıştım, çok çaba gösterdim. Bugünkü adlarıyla ŞAZİBEY SABİT PAZARI ile YUNUS EMRE SABİT PAZARI bugünkü adıyla SOSYETE PAZARI denilen yerler bu çalışmanın katledilmiş, doğmadan öldürülmüş ürünleridir. Bu iki yer; biri doğu ve güney köyleri, diğeri de batı köyleri için tasarlanmış yerlerdi. Pazar yerleri, üreticinin ürününü doğrudan satması, dolayısıyla üretimin teşvik edilmesi için düşünülmüş yerlerdi. Gerek proje olarak, gerekse uygulama olarak düşünülenin zerresi dahi gerçekleşmedi! Kimilerinin, bu tür konular için şahsıma; "Sen ne iş görüyordun!" dedikleri zamanlar olmuştur ve olmaktadır. Ben fikir ürettim ama uygulama yetkim üst yöneticinin onayına bağlıydı, hâlihazır birçok belediye hizmetlerinin projesi ve uygulamasını ise çoğu zaman engellenmelerine rağmen kişisel gayret ve mücadelemle yine ben gerçekleştirdim. Bu Pazar yerlerinin ihaleye açılması büyük hata idi, bunu anlatamadım veya anlaşılması engellendi ve bugünkü durum ortaya çıktı. Geçmişle hesaplaşmak diye bir niyetim yok ama ben de bir vatandaşım, doğruları söylemek zorundayım. 

Bir de bunu şunun için söylüyorum; pazarlayamayan halk üretmez, üretmeyen insanlar başkalarına muhtaç olurlar. Eski adıyla köylünün evinin önünde, ya da köyünde az miktarda toprağı vardır, suyu da vardır, toprağa bir şeyler diker; üç beş kilo domatesi olur, bir o kadar salatalığı olur, elması olur, dutu olur, yörede ne yetişiyorsa ondan üretir. Beş kilo domatesi, sebze hâline götüremez, götürse, kabzımalın payından arta kalan yani eline geçen para masrafına yetmez. Ne olur, ürününü alıp da pazara gitse, ekmek parasını kazansa, onuruyla elinin emeğini yediğini övünerek, alnın akıyla yese, kime ne zararı olacaktır? Bu insanları dışlamanın, insanları ezik hâle getirdiğini üzülerek görmekteyiz. Üreten halkımız, hayvanından sağdığı sütünü, yoğurdunu, tavuklarından aldığı ihtiyaç fazlası yumurtasını, ürettiği meyve ve sebzelerini, ürettiği el işini, göğsünü gere gere getirsin pazarda satsın, alıcılar da bu kişileri desteklesin. Sorumlulara düşen iş; onların sağlıklı üretimler yapmalarına yardımcı olmaktır, onlara rehberlik yapmaktır. Hatta bu vatandaşlar sağlıklı köy ekmeği üretsinler, halkı da sömürülmekten kurtarsınlar. 

Bu insanlar itilir dışlanırlarsa hayata küserler, değeri yok diye üretim yapmazlar. Yapılacak iş, bu insanların elinden tutmak ve onlara destek olmaktır, onlara yol göstermek, yordamda rehberlik yapmaktır. Böyle yapılırsa üreten halkın önü açılır, yardımcı olunursa, üretmeden, emeksiz para kazanılmasının da önü alınmış, yani üretenlerden daha çok para kazanan aracılar da ortadan kalkmış olacaktır. 

Dilerim dikkate alınır! 

 


M. Nedim Tepebaşı

12.08.2020 09:22:07


Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Başkan Akpınar, Mahalle zi̇yaretleri yaparak vatandaşlarla hasbi̇hal etti

“Kazandığımız belediyelerinde kazanmadığımız belediyelerinde ensesinde olacağız”

Ceyhan “ Oyların mühürsüz, ağzı açık şekilde ve güvenlik güçleri olmadan adliyeye getirildi.”

STK’lardan Görgel’e destek

Dedeoğlu, “Memleketimizin Ankara’dan 100 yıllık alacağı var “

Ceyhan; “Ilıca için yeni bir sayfayı birlikte açıp yazalım”

Hava-İş Depremzedelerin yanında!

Ateş, “Fatma Şahin'den daha iyi bir belediye başkan adayımız var, Zeynep Özbaş Arıkan var”

Arıkan, “Bizim en büyük projemiz, şehrimizi bir an önce ayağa kaldırmak”

Ceyhan, “Gümbür gümbür geliyoruz”

Ateş, “Cumhuriyet Halk Partisi birçok ilçede iddialı duruma geldi”

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

Arıkan, “25 bin 046 kişilik stadyum yapacağız”

Dora’dan, MHP Kurultayı öncesi açıklama