Derin Düşüncelere Dalma, Sükûnet, Bilgeliktir…

Rektör Prof. Dr. Murat Jirinov"un makamından ayrıldıktan sonra görev yapacağımız fakülteye gitmeden önce Türkistan Şehrini tanımaya çalıştık. Görev yapacağımız yere Ortalık Direktörlüğü deniyordu. Rektörlüğe uzak bir mesafedeydi. Buraya yürüyerek gittik. Fakültenin adı Şarkıyat Fakültesiydi. Fakültede altı bölüm vardı. Gazetecilik, Arap Dili, Fars Dili, İlahiyat Bölümü ( Din Tanu), İngiliz dili ve Edebiyatı, İngiliz Filolojisi.

Eğitim binasını görünce Bakü"de Devlet Üniversitesinde İlahiyat Fakültesine tahsis edilen bina gözümün önünden geçiverdi. Soğuk koridorlar…Yağlıboya ile boyanmış boş duvarlar, dar koridorlar. Yarım yamalak  yapılmış bakımsız lavobalar… Burası da aynen dört katlı iki kapısı olan eski bir Bina. Üç fakülte ile iç içe geçmiş pek çok bölüm bu binada faaliyet gösteriyor. İlgimi çeken, ünü büyük olan Hoca Ahmet Yesevi Uluslar arası Türk- Kazak Üniversitesinin yarım yamalak binalarda eğitim vermesiydi,  doğrusu bunu Türkiye"ye yakıştıramıyordum… O anki moralimi, asılan suratımı kelimelerle ifade edemezdim. Fakat bir kez daha ruhumun derinliklerinde bir yerden gelen bir ses: Derin düşüncelere dalma,  kayda değer pek bir şey yok.  Sükûnet, bilgeliktir…                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Bu duygularla Fakülteden ayrıldıktan sonra tekrar yürüyerek konak evine geldik. Artık akşam çöküyor ve ben yerime alışıyordum. Hani derler ya insanın ateş dışında çevresine alışmaya ihtiyacı vardır.  Akşamın karanlığı çökmüştü. Yemekten sonra hocalar gruplar halinde konak evinin avlusunda toplanmış çaylarını yudumluyor, sohbet ediyorlardı. Ben ise odamda volta atıyordum yalnızlığın verdiği duygu içinde. İki saat kadar tek başıma oturup kendi kendime planlarımı yaptım. Kafamda kurduğum planlarımı bir bir hayata geçirmek üzere neler yapabileceğimi iki saat kadar içimdeki duygularımla sohbet ettim. Bir yandan yorgunluğum da mırıldanıp duruyordu içimden: "Yat uyu, uykunu al, sabah her şeyi daha güzel bulursun. Sakinleş. Bak, dışarıdaki karanlık                                                                                         ne kadar sakin, sıcaktan bunalmış tarlalar uyuyor. Sen de uyu, alışıksın bu gurbet hayatına. Kuşku dolu, hayattan bıkmışlık ve bezmişlik senin dünyanda olamaz zaten. Namazını eda et,  sabah erken kalkacaksın; fakültede tanışma var öğretim elemanlarıyla. Kazak Türkçesini bilmediğini sen de biliyorsun. Bölük pörçük sözcükler, yarım yamalak cümlelerle kendini nasıl anlatacaksın?    Ardı arkası kesilmeyen düşüncelerimi bir düzene koyup kendimi yatağıma attım. Saate baktım dakikalar hızla akıp gitmişti. Sabah erkenden kalkıp Yüce Yaratana karşı görevimi ifa ettim. Sabah ışığı gün daha bir beyazmış gibi yatak odamın penceresinden girmişti. Kahvaltıdan sonra içimdeki sabırsızlığın dürtüsüyle yola koyuldum. Fakültenin İlahiyat Bölümüne (Din Tanu) ilk gelen kişi ben olmuştum, bölümde sessiz ve sakın duran birkaç öğrenci ile o an isimlerini bilmediğim kazak bir hoca vardı. On onbeş dakika boyunca öğrenciler ve hocalar gelmeye başladı. Salona giren herkes "assalamağaleyküm", dedikten sonra misafirlerin elini iki elleriyle musafaha ederek  "kalaysız"( nasılsınız) diyorlardı. Siz nasılsınızın cevabına teşekkür ederim anlamında " rahmet " sözcüğü ile karşılık veriyorlardı. Her birinin yüzlerinde ki gülümseme duygularındaki samimiyetin dışa vurduğunu belli oluyordu. Öğrenciler ise kendilerinden emin bir şekilde sanki daha önce bizleri tanıyorlarmış gibi gülümseye biliyorlardı. Din Tanu (İlahiyat Bölümü)  Bölümü sekreteri  Rezida  Hanımefendi bizleri  bölümde görev yapan Kazak ve Türk hocalarının isimlerini  ayrı ayrı zikrederek tanıştırdı. Bu hocaların isimleri ve unvanları şöyleydi:

Arap Dili Fonatika okutucusu Abdurrahmanov, Arap Dili Sintaksis okutucusu: Karlığaş Murtazayeva, Arapça Okutucuları : Balabekov Mırza Ahmet, Aynur Abdiresulkızı. Kur"an-ı Kerim okutucusu: Cumabay İstayev, İslam Tarihi okutucusu: Kasımhan , Filosofiya okutucusu  Aytimbetov.

Türkiye"den görevli giden elemanlar:  Prof. Dr. Mehmet Şimşek, Prof. Dr. Sabri Hizmetli, Doç. Dr. Ahmet Simşek, Nedcdet Aslan,   Vahdettin Demirtaş,  Ramazan Yıldız. Tanışma faslından sonra Prof. Dr. Ahmet Uğur oldukça akıcı ve tanıtıcı bir konuşma yaptı. Sırtımı bir sandalyeye dayarmış bir vaziyette dinliyordum konuşmayı. Tam da duygularımı dile getiriyordu. Orada nasıl bir heyecan içinde mutluluğu yaşadığımı anlatamam. İçimdeki tüm duygular  harekete geçmişti. İradem adeta büyülenmişti.

Bu konuşmadan sonra Dekan Cumabay İstayev mükemmel bir duruş sergiledi. Gereksiz sözcüklere başvurmadan, sözcükleri uzatmadan ağırbaşlı,  sakin sakin bir konuşma yaptı. Türkiye"den gelen bilim adamları ile İlahiyat Bölümünün canlanacağını, eğitim öğretimin seviyesinin yükseleceğini ifade etti. Bu kaynaşma bende derin bir sevinç ve geleceğe matuf bir aydınlık bıraktı. Bütün vaktimi ve düşüncelerimin yoğunlaştığı yer burası olacaktır diye kendi kendime söz verdim.(Devam Edecek)

 


M. KEMAL ATİK

16.03.2021 09:09:12


Dedeoğlu, “Memleketimizin Ankara’dan 100 yıllık alacağı var “

Ceyhan; “Ilıca için yeni bir sayfayı birlikte açıp yazalım”

Hava-İş Depremzedelerin yanında!

Ateş, “Fatma Şahin'den daha iyi bir belediye başkan adayımız var, Zeynep Özbaş Arıkan var”

Arıkan, “Bizim en büyük projemiz, şehrimizi bir an önce ayağa kaldırmak”

Ceyhan, “Gümbür gümbür geliyoruz”

Ateş, “Cumhuriyet Halk Partisi birçok ilçede iddialı duruma geldi”

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

Arıkan, “25 bin 046 kişilik stadyum yapacağız”

Dora’dan, MHP Kurultayı öncesi açıklama

Başkan Adayı Toptaş, Canlı Yayında Projelerini Anlattı

Sosyal Medya Anketleri Dr. Ceyhan'ı Onikişubat'ta Favori Gösteriyor

Gençler sordu, Aydoğar ve Ceyhan cevapladı

Aydoğar’dan Hizmet İş Sendikası yöneticisine sert tepki

Merdan Balıkçılık, sosyal sorumluluk projelerine destek vermeye devam ediyor

“Rüşveti yolsuzluğu adam kayırmacılığı ortadan kaldıracağız.”