Mehmet Barış

Bir dönem Kahramanmaraş Müftüsü olarak görev yapan Mehmet BARIŞ Hocamız, uzun süren hastalığının ardından 12 Ağustos 2022’de Adana’da vefat etti. Vefat eden kişileri rahmetle yâd etmek bizim hem inancımızın hem de kültürümüzün gereği ve bir vefa göstergesidir.

Bir dönem Kahramanmaraş Müftüsü olarak görev yapan Mehmet BARIŞ Hocamız, uzun süren hastalığının ardından 12 Ağustos 2022’de Adana’da vefat etti. Vefat eden kişileri rahmetle yâd etmek bizim hem inancımızın hem de kültürümüzün gereği ve bir vefa göstergesidir.

Kahramanmaraş’ta görev yaptığı sürenin uzunca bir kısmında merhum müftü beyle birlikte çalıştık, bu süre içerisinde hiçbir görevliye karşı olumsuz bir söz söylediğini duymadım, kırıcı, rencide edici bir davranışını şahsen görmedim, iyi bir idareci idi. Görevli arkadaşlar da onun bu davranışına güvenirlerdi.

Kültür Müdürlüğü bir ara bana talip olmuş ancak uzun süre atama yaptıramamışlardı. İlk başta bana farklı bir görev sundukları halde ilerleyen zamandan sonra atama farklı bir göreve dönüşmüş, beklemediğim ve sıkıntılı bir zamanda İl Halk Kütüphanesi’ne müdür olarak atamam yapılmıştı. Bu sıkıntılı zamanda, daha o günden, olması muhtemel olumsuzlukları görerek beni bu göreve göndermemek için adeta direndi, vazgeçirmek için çok uğraştı, ben de ona; bu sıkıntılı zamanda gitmezsem farklı yorumların yapılabileceğini söyleyerek müftülükteki görevimden ayrılmıştım. Doğal olarak kısa bir süre sonra beklenilenler olmuştu. Bundan sonraki sürede hiçbir şekilde irtibatımız kesilmeyip hastalığının arttığı, görüşme imkânın olmadığı zamana kadar devam etti.

Merhum Müftü Bey, normal idarecilik görevinin dışında Kahramanmaraş’a iki önemli eser kazandırmıştır ki inşallah bu eserler onun hatırlanmasına sebep olacaktır. Biz çabuk unutan bir toplumuz, bilmediğimiz konularda bile yorumlar yaparız, bir süre sonra dayanağı olmayan yorumlara bağlı bilgiler ortalıkta dolaşır durur, üzerinden çok zaman geçmemesine rağmen farklı yorumlar yapıldığını daha yakın bir zamanda gördüğüm için yapılanları kayıt altına almak gerekir düşüncesiyle aşağıdaki bilgileri yazıyorum.

Mehmet Barış Hocamız halihazır Müftülük Binası’nın projelendirilip yapım aşamasına gelinceye kadar, bütün işlemleri bizzat takip etmiştir yani binanın yapımı olmasa da yapım aşamasına gelmesi Mehmet Barış Hocamızın gayretleriyle olmuştur.

Zekeriya Tanrıverdi Camii’nin arsası, belediyenin ihale ederek yaptırmış olduğu uygulamadan çıkarılmış bir alandı. Burası, Divanlı mahallesinden Doğan Öncülokur’dan Mehmet Kambur’a kadar yanılmıyorsam altmış kişiden fazla hissedarı olan bir arsaydı. Genel işleyiş şekliyle uygulama denilen çalışma, hep yapılagelen çarpık işlerden, vatandaşı sıkıntıya sokan ve arsa sahiplerini çözümsüzlüğe mahkûm eden, canından bezdirip elini kolunu bağlayan işlerden birisidir, bunları belediyede görev yaptığım sürede yakinen gördüm, kaç tanesinin çözümüne yardımcı oldum, insanların mülkü üzerinden nasıl perişanlık yaşadıklarını bizzat gördüm, benzerini babama ait arsa üzerinde bizzat yaşadım. İşte söz konusu arsa tam da böyle yerlerden biriydi. Mehmet Barış Hocam listeyi eline alarak bütün hissedarları tek tek dolaştı, gönül rızalarıyla dilekçelerini aldı ve Türkiye Diyanet Vakfı’na hibelerini gerçekleştirerek arsayı cami ve külliye yeri olarak tescilletirdi. Bu oluşuma kadar geçen zaman içerisindeki uygulamada yaşanan zorlukları ve olumsuzlukları gereksiz bulduğum için buraya yazmıyorum. Bu iki eser umarım Mehmet Barış Hocamı rahmetle anmaya ve isminin sürekli yâd edilmesine vesile olacaktır.

Kahramanmaraş’tan sonra Adana’ya yani bir Büyükşehir’e atandı, o zaman Kahramanmaraş Büyükşehir değildi, Adana’da görev süresini doldurduktan sonra emekli oldu ve Adana’ya yerleşti. Emeklilik sonrası aktif olarak birçok sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptı. Hastalığının ilerlemesine kadar geçen zaman içerisinde toplumsal işlerin bizzat ya başında veya içerisinde bulundu.  Bu süreçte Kahramanmaraş ile, özellikle de birlikte çalıştığı arkadaşlar ve bazı kişilerle irtibatını hiç kesmedi.

İdarî açıdan zor günlerde Kahramanmaraş’ta görev yaptı. Bu dönemde yaşanan zorlukları iyi yönetti, görevli arkadaşların, normal zamanlardaki gibi rahat bir ortamda görevlerini yapmalarını sağladı yani iyi bir idarecilik yaptı.

Yüce Allah’tan ona rahmet eylemesini niyaz ediyorum, mekânı cennet olsun.


M. Nedim Tepebaşı

24.10.2022 15:59:00


Dedeoğlu, “Memleketimizin Ankara’dan 100 yıllık alacağı var “

Ceyhan; “Ilıca için yeni bir sayfayı birlikte açıp yazalım”

Hava-İş Depremzedelerin yanında!

Ateş, “Fatma Şahin'den daha iyi bir belediye başkan adayımız var, Zeynep Özbaş Arıkan var”

Arıkan, “Bizim en büyük projemiz, şehrimizi bir an önce ayağa kaldırmak”

Ceyhan, “Gümbür gümbür geliyoruz”

Ateş, “Cumhuriyet Halk Partisi birçok ilçede iddialı duruma geldi”

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

Arıkan, “25 bin 046 kişilik stadyum yapacağız”

Dora’dan, MHP Kurultayı öncesi açıklama

Başkan Adayı Toptaş, Canlı Yayında Projelerini Anlattı

Sosyal Medya Anketleri Dr. Ceyhan'ı Onikişubat'ta Favori Gösteriyor

Gençler sordu, Aydoğar ve Ceyhan cevapladı

Aydoğar’dan Hizmet İş Sendikası yöneticisine sert tepki

Merdan Balıkçılık, sosyal sorumluluk projelerine destek vermeye devam ediyor

“Rüşveti yolsuzluğu adam kayırmacılığı ortadan kaldıracağız.”