Ortak Akıl Ya da Meşveret

Ortak Akıl Ya da Meşveret

Şimdilerde adına "ortak akıl" deniliyor, bir konuyu, bilenlerle etraflıca konuşup konuya müdahil olanların tamamının veya çoğunluğunun kabul ettiği veya benimsedikleri görüş anlamında istişarenin olmadığı yer, zaman ve durumlarda bazı doğru işler yapılmış olsa da istişarenin olmadığı yer ve zamanlarda genelde yanlış işler yapılır ya da yapılma ihtimali (olasalığı) yüksektir. Yüce Allah mü'minlerin vasıflarını sayarken onların, işlerini meşveretle yaptıklarını beyan eder (Şûrâ 38) ve dolayısıyla onların bu işlerini tutum ve davranışlarını över. Ne var ki günümüz Müslümanlarının Allah'ın övdüğü o davranıştan uzaklaşmalarıyla birlikte sıkıntılardan da gözleri açılmaz olmuştur.

İstişarenin içinde fikir beyan etme, doğruyu bulmak için gerektiğinde tartışma, oylama vardır, bu tarife göre ortak akıl denilen olgu, bu kavramı ne kadar kapsamaktadır, bu tarafı ile iş tartışılacak bir konudur, zaten yenilik yapma uğruna her şeyin iciği, cıcığı çıkarılmıştır ki, kendini dindar görenler bile istişareyi hayatlarından çıkarmışlardır dolayısıyla yapılan işlerde başarı oranı da düşmüştür. Bu özelliğini kaybeden toplumlarda tabiri caizse her kafadan bir ses çıkacaktır ya da kendine göre yorum yapanlara teslim olmuş olanların çıkardıkları sesler aynı koroyu tekrar edecektedir.

Doğru işler yapılabilmesi için hiç değilse yapılacak iş ya da işler üzerinde bir düşünme işlemi olmalıdır hatta hiç değilse kendi aralarında birkaç kişi de olsa işin kritiği yapılmalıdır. İşler yapıldıktan sonra pişman olmaktansa bu değerlendirme ilk baştan yapılmalıdır.

Yüce Allah her işi, yaratılışı bir hesap dahilinde yarattığını belirmektedir ki bu, insanlar için de bir yol haritasıdır yani yapılan işler bilime, bilim insanlarına sorulmalı, bilgiler toplanmalıdır ve o bilgilerin gösterdiği şekilde işler yapılmalıdır.

Toplum yeni kazanımlar edinmediği gibi eski kazanımlarını da maalesef koruyamamaktadır. "Kör gidiyor, yol gidiyor" hesabı işler toplumu başarılı kılmaz ve kılmayacaktır da! Yazılan bir görüşe yapılan yorumlar, söylemler tam da bu minval üzere bir toplumsal akıntıyı haber vermektedir, düşünce süzgecinden geçmeyen  yorumlar ağırlık kazanmaktır, bu durumun daha vahimi ise kendi görüşü veya bağlantısı görüşünde olmayanlara çok galiz sözlerle hakaretler edildiği görülmektedir. Bu yüzden olup bitenler insana "Nereye gidiyoruz?" kaygısını vermektedir. Elbette ki doğru düşenebilmek bilgiyi gerektirir, doğru işler yapabilmek hem bilgiyi, hem cesareti, hem de adaleti gerektirir. Hiçbir kimse ben istediğimi yaparım lüksüne sahip değildir. Böyle olmadığında toplumsal çürüme kaçınılmaz olur ki bu aşırı bir lükstür, hiçbir toplumun lükse ihtiyacı yoktur, sadece insanî değerlere göre yaşama zorunluluğu vardır.


M. Nedim Tepebaşı

15.04.2025 08:37:00


TKDK'DAN Döngel'e İlk Turizm Desteği

AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğrencileriyle Kariyer Buluşmasında Bir Araya Geldi

İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkilatı’na Anlamlı Ziyaret

Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Başkanlığına Adaylığını Açıkladı

Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı

Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti

Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüllere dokunan hizmetler

Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı

KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş meclis toplantısı gerçekleştirildi

Ekinözü’nde Gönül Sofrası Kuruldu, Yeni Müjdeler Paylaşıldı

Bölgenin en büyük eğlence merkezi açılıyor

Görgel ‘Hedefimiz, Kahramanmaraş’ın içmesuyu geleceğini garanti altına almak”

Andırınlılar Büyükşehir’in İftar Sofrasında Buluştu

Aksu ve Karşıyaka Mahallelerini Birleştiren Yolda Kaldırım Çalışması

İlk İftarı Milli İrade Meydanı’nda Birlikte Yapalım!

Marfi Otomotiv, Türkiye İkinciliğiyle Otomotiv sektöründeki gücünü kanıtladı!

HG Hospital basın mensuplarını misafir etti