Tıramp değil Çramp!
Gündem 10.07.2020 10:41:31 0

Tıramp değil Çramp!

İngilizce dil gelişimine yönelik geliştirilen mobil uygulama Donut Language Game,1 yıl boyunca 3 bin öğrencinin dil öğrenme stillerini ve ihtiyaçlarını inceledi. Öğrencilerin tipik olarak yaptıklarıgramer hataları ve en çok yanlıştelaffuz ettikleri kelime

Türklerin dil öğrenme becerisine göre özel hazırlanmış bir mobil uygulama olan Donut, sahip olduğu yapay zekanın geliştirilmesi adına 1 yıl süreyle binlerce öğrencinin üzerinde test edildi. Uygulamanın Ar-Ge aşamasında yapılan araştırmada İngilizce öğrenmek isteyen 3 bin kişiyle yapılan detaylı çalışma Türklerin dil öğrenme becerisine ilişkin önemli ipuçları veriyor. ODTÜ'nün kurumsal partner olarak destek verdiği projede, Türklerin İngilizce öğrenme esnasında sıklıkla yaptıkları hatalar, en zorlandıkları alanlar, telaffuz ve gramerde güçlük yaşadıkları belli başlı konular ve nedenleri irdelendi.

"İngilizler de çok fazla hata yapıyor"

Donut Language Game kurucularından,ODTÜ Yabancı Diller Meslek Yüksekokulu Modern Diller Bölümü Öğretim Görevlisi JasonSteinberg;Türkler'in İngilizce öğrenmede yaşadıkları en büyük sorunun Türkçe düşünüp, İngilizce'ye çevirmeye çalışmak olduğunu belirterek; "Türkçe düşünülerek yapılan gramer hataları oldukça fazla karşılaşılan bir durum.İngilizce dil yapısı Türkçe dil yapısına göre çok farklı. Bu farklılık hata yapmayı kolaylaştırıyor. İngilizce öğrenen çoğu kişi, kullandığı dili mükemmel hale getirmeyi saplantı haline getirir.Ancak unutulmamalı ki, ana dili İngilizce olan kişiler de zaman zaman bu hataları yapabiliyor. Bu durum,yeni bir dil öğrenmek isteyenleri rahatlatıyor. Önemli olan çok fazla tekrar yapmak" diyor.

Yanlış telaffuz ettiklerimiz arasında ElonMusk ve Donald Trump da var!

İngilizce'de yanlış telaffuz ettiğimiz birçok kelime var. Bunun en büyük sebebi, birden fazla sessiz harfin yanyana gelişi.Yapılan araştırmaya göre en çok yanlış telaffuz edilen kelimeler;equipment, congratulations, law, blue,focus, ElonMusk ve Trump oldu. Türkler ElonMusk'ı‘'AllenMusk'' olarak telaffuz ediyor. Doğrusu "iylan mask". Trump'ı ise ‘'Tıramp'' olarak telaffuz ediyoruz ancak doğrusu "Çramp".

Doğru olduğunu bildiğimiz aslında yanlış öğrendiğimiz ilginç bir hata da "how areyou" sorusuna "thanks" cevabı verilmesi. Doğrusu ise;"prettygood" veya "alright" cevaplarından birininkullanılması.

Kitap gibi konuşamayız…

"Kelimeleri tek tek ezberlediğimiz için yanlış yerlerde kullanıyoruz. Oysaki kelimeleri öbekler halinde öğrenmek gerekiyor. Başka bir konu "article" yani tanım edatı. (Tanım edatı veya artikel; bir isimle beraber kullanılan kelime olup o isme nasıl değinildiğini belirtir. O kelimenin belirli veya belirsiz, bilinir veya bilinmez olduğuna dair bilgi verir.) Türkçe'dearticleolmadığı için İngilizce'dekullanırken sıklıkla hata yapıyoruz. Zaman çekimlerini atlıyoruz. Okullarda çoğunlukla okuyarak, yazarak ve kelime ezberleyerek öğrendiğimiz için konuşma esnasında ciddi zorluk yaşıyoruz. Kitap diliyle konuşmaya çalışıyoruz. Oysa bu uğraş boşuna."

 

Yanlışlarınızı öğrenerek başlayın…

JasonSteinberg yıllardır elde ettiği tecrübeyle İngilizce öğrenmek adına yapılabilecek en doğru şeyin sık tekrar olduğunun altını çiziyor ve ekliyor: "Ana dili dışında bir dili öğrenmek herkes için, her millet için zordur. Derin bir nefes alın ve kendinize başarısızlığın da öğrenme sürecinin bir parçası olduğunu hatırlatın. Herkes dil öğrenirken hata yapar. En mükemmeli olmaya çalışmayın. Hata yapmamaya çalışarak,İngilizce öğrenmeyi kendinize eziyet haline getirmeyin. Aksine keyifli hale dönüştürün, oyunla öğrenmeye çalışın. İngilizce öğrenme sürecinizde yaşadığınız her başarısızlığı bir öğrenme fırsatına çevirin, yaptığınız her hatayla birlikte daha da güçlendiğinizi hissedin, çünkü öğreniyorsunuz."

 

Donut Language Game Hakkında:Sahip olduğu 7 farklı özellikle dünyadaki ilk ve tek, yerli ve milli, oyunlaştırılmış mobil eğitim uygulamasıdır. İngilizce konuşmayı yeni kelimeler ve doğru telaffuzları öğrenerek, sık sık pratik yaparak geliştirmeyi amaçlayan, bunun için gerçek bir öğretmeni gereksiz kılan Donut, kişinin öğrenme becerisine uygun hareket eden bir yapay zeka teknolojisine sahiptir. Adeta kişiye özel İngilizce koçluğu sunanDonut'ın, hata yapma ya da yanlış bilme olasılığı yoktur. Sabırlı ve sempatik bir robot sayesinde İngilizce öğrenmeyi keyifli hale getiren Donut, diğer uygulamalara göre doğal ve derinlemesine öğrenme süreci sağlar.

 

 

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

23.3° / 11.5°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı