Menü KAHRAMANMARAŞ Yorum Gazetesi
M. KEMAL ATİK

M. KEMAL ATİK

Tarih: 10.07.2014 00:00

Yücelik Aşamaları

Facebook Twitter Linked-in

Sevgili Okurlarım! Bugün sizlere kötü ve kirli duygularımızdan temizlenmek, sorunlarımızın kaynağına inebilmek için biz insanoğluna rehber olacak öğütleri mübarek ramazan ayında sizlerle paylaşmak istiyorum. İnsanın amacı başkalarını değil kendisini mükemmelleştirmek olduğuna göre işte kişiyi yüce erdeme götürecek değerlerden söz edeceğim sizlere. Bunları şöyle özetleyebilirim: Ne kadar zor olursa olsun, kin ve ön yargılarımızı Ramazanda olsun bırakmaya gayret edelim. Şunu bilmeliyiz ki bireysel kin en yüksek gayemize ayak bağı olurken; toplu kin, düşmanlıklara, kavgalara, savaşlara neden olur. Bunun için kinimizi, suçluluk ve yetersizlik duygularımızı kontrol altına almalıyız. Kendi yolunu keşfetmeyi amaçlayan ve yüce erdeme erişmeyi isteyen her insan, öncelikle bunu yapmalıdır.

İnsanların ve kültürlerin arasındaki farklılıkları ve güzellikleri anlayarak, farklılıkların ve ayrılıkların ötesine geçmeye ve her insanın onuru için tüm bedellere göğüs germeye gayret edelim. İşte o zaman kemal derecesine yükseleceğiz. İnanan, hisseden, düşünen, isteyen, arzulayan ve kişiliğin tüm ifadelerine sahip olan insandan beklenen budur. Çünkü başkalarını yargıladığımızda, hiç kuşkusuz onları yaratan sanatçıyı da yargılamış oluruz. Bunu kavradığımızda, Yüce Allah"ın varlığının her yerde tecelli ettiğini hissetmiş olacağız.

İşte o zaman şöyle düşüneceğiz: Nefsin için razı olduğun şeyi bırak. Övünmeyi ve kibri de bırak. Gafletten uyan, acele etmekten vazgeç, ölümü hatırla; varacağın yer Yüce Yaratıcının huzurudur, ne ekersen onu biçersin, ne yaparsan onu bulursun. Bugün ne hazırladınsa yarın sana o sunulur. Tembel olma çalış. Öfkene sahip ol; başkasının ayıbını gizle. İnsanlara ikiyüzlü görünme; onlar arasında ikiyüzlü davranma. Kendine gel de bunları iyi düşün. Gerçek mümin kanaatkâr, hassas ve şefkatli davranandır. Hoşça bak zatına sen. Sen âlemin özetisin; dünyalara değersin sen. Ama kendi değerinden kendinin haberi yoksa elden ne gelir.

Gerçekler acı da olsa, söyleyebilen cesaretli kişilerden uzaklaşma. İnsanlara eşit davran ve iyi ahlak sahibi olanlarla, zararlı olacakları aynı potada değerlendirme. İyi niyette örnek ol. Çevrenin güvenini kazan. Toplumun, gelenek ve adetlerinden uzaklaşma. İlmi güvenilen kişilerden öğren. Her hizmeti vazife ve sorumluluk sıraları ile değerlendir. Dürüst, sabırlı ol. İltifat ve lütufları yerinde ve layık olanlara karşı yap. Ceza ve ödülü yerinde ve zamanında kullan. Hizmetler arasında tercih yapma. Mesleğin küçüklüğü karşısında tavır değiştirme. Çıkar peşinde olanlara, geçici de olsa ünsiyet kurma. Sıkıntılı ve problemleri olanlara sıkıntılarını gidermede yardımcı ol. Hataları anında görüp gidermeye çalış. Sana gelmeyene sen git. Dana vermeyene sen ver. hizmette ve sevap kazanmada karşılık bekleme. 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —