Menü KAHRAMANMARAŞ Yorum Gazetesi
SAFA GAYRET

SAFA GAYRET

Tarih: 11.07.2015 13:36

Patriotlar hacklenebilir mi?

Facebook Twitter Linked-in

"Patriotlara siber saldırı düzenlendiği iddiası üzerine Kahramanmaraş"taki Alman Patriot Birliğinde hareketlilik gözlemlendi" haberini hepimiz okuduk. Hepimiz "Hayırdır inşallah?" dedik ama gerçekten kaçımız biliyor bu siber saldırı denen şeyi?

Hacklemek bir sistemi amacından saptırmak, başka çıkarlar uğruna yeniden programlamak anlamında kullanılıyor. Örneğin ATM"leri hackleyebilseydik, maaşımızı çektiğimiz halde mevcut bakiyemizi artırarak defalarca maaş çekebilirdik.

Günümüzde mekanik sistemleri elle yönetmek için insan gücü kullanmayı tercih etmiyoruz. Örneğin bir çamaşır makinesi, içerisindeki motor mekanik bir alet yani çok gelişmiş bir teknoloji değil, ama ne zaman yavaşlayıp, içerisine deterjan kabul edeceğini, ne zaman sıkma işlemine geçeceğine bir insan yerine dijital sistem karar veriyor. Bu dijital sistemler amaçlarından saptırılabiliyor işte bu işleme hacklemek deniyor. Eski ve geleneksel olan mekanik sistemler hacklenemiyor ama onları yönetmesi için görevlendirdiğimiz dijital sistemler hacklenebiliyor dolayısıyla içerisinde dijital devre bulunan her sistem hacklenebilir.

Patriotlar havadan gelebilecek saldırılara karşı her an tetikleler. Saldırıya uğramamız durumunda Patriotlar"ın tetiğini bir asker yerine dijital sistemler çekecek. Dahası sağa sola dönmesi, ileri geri hareket etmesi de dijital sistemlere bağlı. Çünkü Suriye"den gelebilecek bir düşman roketi havada algılayıp anında savunma roketlerini hazırlayıp düşman roketini havada yok edecek asker ne bizim ne de Almanların ordusunda yok. Olsaydı Patriot denilen teknolojiye ihtiyaç duymazdık.

Argomuzda "Hacılamak" diye bir şey var. Bir başkasına ait olan bir şeyi kendi amaçlarında kullanmak, bir süreliğine ya da tamamen sahiplenmek anlamında kullanılıyor. Hacklemeye en güzel Türkçe karşılık bu galiba hacılamak. Lise"de sınıfın ‘tembel" öğrencileri sınava 5-10 dakika kala arkadaşlarından kalem, silgi araklamaya çalışır ya işte bunun adı hacılamak yani hacklemek.

Dünya"nın en güçlü silahları hava savunma silahlarıdır herhalde, menzilleri uzun, roketleri yakalayabilecek hızdalar ve yok edecek güçteler. Bu yüzden bu güçlü Patriotlar"ınhacklenmesinin Bir ATM"nin hacklenmesinden daha tehlikeli sonuçları olur. Hacklenirlerse Dünya"nın en güçlü silahı olan akıllı hava savunma silahı, kimliğini bilmediğimiz birinden komut almaya başlar. Sadece Kahramanmaraş"a değil tüm Türkiye"ye kalıcı hasarlar verebilir. Binlerce kişinin ölümüne neden olabilir. İlimizde ve çevre illerdeki yolcu uçakları düşürülebilir. Neler olur neler… Sadece Patriotlar değil içerisinde silah olan tüm dijital sistemler en üst güvenlik önlemleriyle korunmalı. Hacklenmeleri halinde geri dönülmez bir facia yaşanır.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —