M. Nedim Tepebaşı

Tarih: 24.09.2025 00:01

Yanlıştan Doğru Çıkmaz

Facebook Twitter Linked-in

Yanlış davranışlardan doğru neticeler çıkmaz.

Bu işler dün de böyleydi bugün de böyledir, büyük olasılıkla yarın da böyle olacaktır! Doğru işler yapılmadığı zaman illaki yanlış işler yapılır diye bir kural yoktur ama çoğunlukla yanlış işler doğru işler yapılmadığı zaman yapılır ya da çoğalır.

İnsanların davranışlarında ya da işlerinde doğru ve yanlış olmak üzere iki şekil vardır, hiçbir iş yapmayan iki şekilde de yoktur ancak böyle kişiler için işin bir iyi tarafı vardır ki; kişinin doğru işi yoksa yanlış bir işi de yoktur.

Her iki durumun ortaya çıkmasında toplumun çok büyük etkisi vardır, toplum derken bu işleri toplum yapıyor yani toplu olarak yapılıyor demiyorum ancak toplum, bilmeden bu duruma taraf olarak veya suskun kalarak destek vermektedir. Türkiye genelinde dünden bugüne böyle olumsuz bir durum yaşanmaktadır. Belki de böyle bir durumu etkin güçler istemektedirler!

Bazı durumlarda veya bazı zamanlarda, desteğe ihtiyaç duyuldukça veya taraftar toplamak için kanaat önderleri diye bir kavramdan söz edilmektedir ancak yakın zamanda görülen odur ki; bu kişiler topluma değil,ancak kendi taraftarları için özel olarak önderlik yapabilmektedirler,taraftarlar dışında bu vasfa sıcak bakan bile yoktur ancak bu kadarı da sözsahibi olmak isteyenler için artı bir getiri demektir. Demem o ki; dağınıklığı toparlayacak, doğruda birleştirecek, ortaya bir görüş koyabilecek kapasitede toparlayıcı
bir güç yoktur.

Siyaset aslında böyle bir güç olmasına rağmen bu gücünü kullanmamaktadır ya da bilerek bu güç kullanılmamaktadır. Her iki davranış da
bugünkü yanlışlığı doğuracaktır ve de doğurmaktadır. Görünen odur ki, siyaset
alanında karşılıklı atışmalar bir yöntem olarak bilerek kullanılmaktadır, taban bundan hoşlandığı için böyle bir yöntem seçilmiş olabilir ya da böyle bir yöntem seçildiği için taban da o tarafa eğilmektedir. Ne var ki, hangisi olursa olsun tercih edilen ya da kullanılan yöntem toplumu germekte ve yanlışa sürüklemektedir. Yani toplum ve ülke yararına olmayan yanlış yollara girilmektedir dolayısıyla taban da kendini bulduğu ortamın görüş ve anlayışını şiar edinerek doğru olmadığı aşikar olan bir yolda kendini bulmaktadır.

Ülkenin ve toplumun toparlayıcı güce ihtiyacı vardır, bu işler yanlış yöntemlerle düzelmez, yanlış yöntemlerle düzlüğe çıkılmaz.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —