Modern tarım sistemlerinin kullanımı yaygınlaşıyor

Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı'nca 2009 yılından itibaren ilçemizde uygulanmaya başlatılan Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması (ÇATAK) Projesi kapsamında İlçemiz çiftçilerine 2,16 Milyon TL hibe desteklemesi yapıldı.

Modern tarım sistemlerinin kullanımı yaygınlaşıyor

Göksun İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Mesut KIRAÇ, İnsanoğlunun gelecekte daha iyi bir yaşam sürebilmesi için mevcut tarım arazilerinin muhafaza edilmesi kadar doğal hayatın korunması da önem göstermesi gerektiğini, toprak ve su kalitesinin korunması, yenilenebilir doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılması yönünde gerekli kültürel tedbirlerin alınmasına yönelik dünyadaki gelişmelere paralel olarak, ülkemizde de çevre koruma ile ilgili kamu ve özel sektörde önemli çalışmalar yapılmaya başladığını belirterek,  Çatak Projesi`nin amacını, `Toprak ve su kalitesinin korunması, yenilenebilir doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılması yönünde gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik faaliyetlerin teşvik edilmesi` şeklinde açıkladı.

Kıraç, ''2009 yılında Çatak programı uygulamalarının başlaması ile özellikle bölgemizde yok denecek kadar az olan damla sulama sistemleri, ÇATAK projesi ile beraber bugün itibariyle yaklaşık 7000 da alanda kullanılıyor. Çiftçilerimiz zirai mücadele ilaçlarını teknik personelimizin reçete tavsiyelerine göre kullanıyor. Gübre kullanımı artık toprak analizine göre yapılıyor yani birçok çiftçimiz şu an iyi tarım uygulamalarını yapıyor. Üreticilerimize hayırlı olmasını dileriz.'' dedi.

ÇATAK Projesinde Bakanlığımız üreticilerimizin desteklenmesini 3 kategoride yapmaktadır. 1. Kategori: Tek yıllık bitkilerin üretildiği alanlarda minimum toprak işlemeli tarımın yapılmasıdır. 2.kategori: Toprak ve su yapısının korunması ve erozyonun önlenmesi amacıyla; setleme, canlı veya cansız perdeleme, taş toplama, drenaj, jips uygulaması, malçlama, ahır veya çiftlik gübresi, yeşil gübreleme uygulaması, aşırı otlatmanın engellenmesi, çok yıllık buğdaygiller veya yonca hariç baklagiller ile alanı kaplama gibi tedbirlerden en az ikisinin birlikte yapılması veya bu tedbirlerden en az biriyle birlikte arazinin boş bırakılması uygulamasıdır. 3.kategori: a)Su kullanımını asgariye indirecek uygun basınçlı sulama sistemlerinden birinin kullanılması, b)Çevreye duyarlı bir şekilde kontrollü ilaç ve gübre kullanımı, c)Organik tarım veya iyi tarım uygulamalarından en az ikisinin birlikte yapılmasıdır. 

(Murat KAVUN)



1

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

2

Kipaş Tekstil, İnovalig Türkiye Yarışmasında İlk 5’te

3

Görgel: “Tüm Hemşehrilerimizi TEKNOFEST Heyecanını Yaşamaya Bekliyoruz”

4

Akpınar, “Pazar Günü Bertize Herkesi Davet Ediyorum,”

5

Görgel’den İbrahim Sarı’ya Teşekkür Belgesi