Tarih: 02.03.2013 11:45

GDO ve NBŞ'Lİ Ürünler Sağlığımızı Tehdit Ediyor

Facebook Twitter Linked-in

Şeker-İş Sendikası Elbistan Şube Başkanı İsmail Şahin, toplumsal bilinç oluşturmak amacıyla üzerinde, ‘Soframda, Tarlamda, Ülkemde GDO ve NBŞ İstemiyorum' yazılı araç maskotları dağıtarak toplumsal bilinç oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.
Şeker-İş Şube Başkanı İsmail Şahin, Türkiye'de özellikle çikolata ve şeker ürünlerinin tamamına yakınında nişasta bazlı şeker kullanıldığını ve bütün uyarılara rağmen bu yönde henüz bir önlem alınmadığını söyledi.
Şahin, başta obezite, alzheimer, kalp, astım, baş ağrısı ve kansere kadar birçok hastalığın nedeni olabilecek tatlandırıcılar arasında NBŞ'ler konusunda aileleri uyardı.
Şahin, "Sakın ben mısır şurubu tüketmiyorum demeyin. İçtiğiniz kolada, meyve suyunda, gazozda, yediğiniz çikolatada, tatlıda, kekte, pastada dondurmada kısacası yüzlerce üründe bu mısırdan elde edilen şeker kullanılıyor. Tüm dünya ülkelerinde sağlığa zararlı gerekçesiyle yasaklanan tatlandırıcılar, her yıl yüzde 50 oranında kota artışıyla ülkemize sokuluyor. Siklamat adı altındaki yapay tatlandırıcıların ise kanser yapıcı etkisi bilimsel olarak kanıtlandığından Amerika ve İngiltere başta olmak üzere çok sayıda ülkede kullanımı yasak. AB müktesebatına göre uyum çerçevesinde Türkiye bu gidişle çok yakın zamanda bir tatlandırıcı istilasına uğrayacak. Türkiye`de çikolatadan, meşrubata kadar hemen her üründe nişasta bazlı şeker kullanımı gün geçtikçe artış göstermektedir. Bu tatlandırıcıların kullanılmasının artmasına bağlı olarak bazı hastalıklar da daha sık görülecek. Uzmanlar önümüzdeki yıllarda yapay tatlandırıcı kaynaklı hastalıkların ortaya çıkacağı uyarısını yapmaktadır. Şeker-İş Sendikası olarak NBŞ`lerin şeker pancarına alternatif olamayacağını defalarca kamuoyuna anlatmaya çalıştık. Şeker pancarından üretilen şeker sağlıklıdır. Buna rağmen, bugün ülkemizde bir taraftan şeker fabrikaları özelleştirilmeye çalışılırken bir taraftan da GDO`lu ürün ithalatına izin verilmektedir" dedi. (İHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —