Tarih: 16.05.2013 18:37

Boşnakların Mesajı; “Türkiye bizim anavatanımız”

Facebook Twitter Linked-in

Osmanlı hâkimiyetinde 400 yıl kalan Bosna Hersek, günümüze kadar korumayı başardığı Osmanlı`ya ait cami, köprü, han, hamam, medrese gibi yüzlerce eserin yanı sıra doğal güzellikleriyle de turistlerin ilgisini çekiyor. Fatih Sultan Mehmet Han'ın 1463 yılında şehre gelişiyle İslamiyet'le şereflenen ve yaklaşık 600 yıldan bugüne dinlerine sımsıkı sarılan Boşnaklar, 400 yıllık Osmanlı himayesinin ardından Slav kökenli devletlerin kurulması ve 1993 yılında başlayan Sırp- Boşnak savaşıyla büyük acılar yaşadı.

Bir yandan doğal ve tarihi güzellikleri diğer yanda ise yakın zamanda yaşanan acıların izlerini bir arada barındıran tarihi kentte binaların duvarlarını delik deşik eden kurşun izleri, savaşın ne kadar şiddetli geçtiğini gözler önüne seriyor. Avrupa'nın merkezi konumundaki Bosna'da 1912'den 1995 yılana kadar geçen 83 yıllık süreçte kan ve gözyaşı hiç eksik olmazken, savaşın ardından eğitim gönüllülerinin kültürel alanda yaptığı atılımlar, 3 milleti içerisinde barındıran coğrafyada, kardeşliğin yeniden yeşermesine öncülük etmiş durumda.

Bu kültürel atılımların başında ise Fatih Sultan Mehmet Korosu geliyor. Koro, dünyanın farklı ülkelerinde düzenlenen turnelerin yanı sıra, Bosna'yı ziyaret eden turistlere sunduğu eşsiz müzik ziyafetiyle de izleyenlere duygu yüklü anlar yaşatıyor. Boşnak, Hırvat ve Sırp çocuklarından oluşan Fatih Sultan Mehmet Korosu, Türkçe, Boşnakça, Arapça ve Farsça seslendirilen ilahi ve müzik enstrümanlarıyla ``ilahi aşkı`` anlatıyor.

Tam bir Osmanlı aşığı olan koronun kurucusu ve aynı zamanda başkanı 56 yaşındaki Prof. Dr. Mehmed Bayraktar, Bosna-Hersek`in başkenti Saraybosna`da hizmet veren Uluslararası Burç Üniversitesi (IBU)'de Türk misafirlere düzenlenen konser öncesi çeşitli açıklamalarda bulundu.

2004 yılında kurulan koroda, Bosna Müzik Akademisi`nde okuyan 6 ve 26 yaş arası öğrencilerin yer aldığını belirten Bayraktar, koronun, bugüne kadar Türkiye, Amerika, İngiltere, Kanada, Pakistan ve birçok Avrupa ülkesinde konser verdiğini aktardı.   

Konserlerle Osmanlıyı dünyaya tanıtmaya çalıştıklarını anlatan Bayraktar, koroda bugüne kadar 600 kişiden fazla ilahi sanatçısı yetiştirdiklerini, şu an 80 kişilik ekiple sahne aldıklarını söyledi.

DİN, DİLİ, IRK AYRIMI YOK

Din, dil, ırk, renk ve ülke ayrımı yapmadan güzel eserler ortaya çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Bayraktar, ''İslam kültürünün müziklerini korumak istiyoruz.  Bizim hedefimiz tüm dünyadaki gençliğin Fatih Sultan Mehmet korosu altında birleştirilmesi. Fatih Sultan Mehmet Han aşkının gönüllerde yer etmesi için böyle bir çalışma yaptık" diye konuştu.

KÜLTÜR MERKEZİ İÇİN TÜRKİYE`DEN YARDIM BEKLİYOR

Bosnalı Boşnak asıllı Prof. Dr. Mehmet Bayraktar, Saraybosna'da kurmayı planladığı Fatih Sultan Mehmet Kültür Merkezi için Türkiye'den destek bekliyor.

Ülkesinde Osmanlıyı araştırmanın yasak olduğunu bildiren Bayraktar, ilk ve ortaokullarda çocuklara Osmanlıyla ilgili hiçbir bilgi verilmemesinden yakınarak, "Osmanlı tarihiyle ilgili hem Yugoslavya zamanında, hem de şu anda araştırma yapılması, işlenmesi burada yasak. İlk ve ortaokullarda öğrencilere Osmanlı tarihiyle ilgili hiçbir bilgi verilmiyor. Bende bununla mücadele ediyorum. Benim okulumda bana tarih derslerini öğretenler, Osmanlı karşıtlarıydı" diyor.

Bu nedenle Sareyova'da Fatih Sultan Mehmet Han'ın hayatını anlatan bir kültür merkezi açmak istediğini kaydeden Bayraktar, şöyle devam etti:  "Yeni yetişen neslimizin Bosna'yı İslamiyetle tanıştıran Fatih Sultan Mehmet Hanın hayatını tanıması ve dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin Osmanlı kültürünü öğrenmeleri için böyle bir proje planlıyorum. Burada insanlara ecdadımızın o güzel havasını hissettirmeye çalışacağız. Türkiye'ye gittiğimde bizim bu projemiz için oradan yardım talebinde bulunacağım".

KORO YÜZÜNDEN 30 YIL EMEK VERDİĞİ GÖREVİNE SON VERİLMİŞ

Koronun 9 yıl önce 15 kişiyle yola çıktığını, bu gün bu sayının 80 kişiyi aştığını aktaran Bayraktar, karşılarına çıkan zorlukları göğüsleyerek bu günlere geldiklerini belirtiyor.

Kora uğruna, profesör olarak 30 yıl hizmet verdiği Devlet Üniversitesinden 2 yıl önce ilişiği kesilen Bayraktar başından geçenleri ise şöyle özetliyor: "Her şey 9 yıl önce birden başladı. İlk etapta 15 kişiydik. Zamanla büyüdük ve 2 yıl öncesine kadar 80 üyemiz oldu. Sırf bu çocuklarla böyle bir mücadele verdiğim için beni görevimden aldılar. Benden koroyla olan ilişkimi bitirmemi istediler. Çocukları bırakmam için para bile teklif ettiler. Ama ben hepsine karşı çocukları tercih ettim ve yoluma onlarla birlikte devam ediyorum. Bu nedenle Türkiye Fatih Sultan Mehmet Kültür Merkezini burada oluşturması için yardımlarını esirgemesin".

3 GÜN ÖNCE HASTANEDEN ÇIKTI

Bir yıl önce yakalandığı Lenf kanseri nedeniyle tedavisini yatarak sürdüren koronun genç solistlerinden Boşnak asıllı 17 yaşındaki Neyra Musiç'in hikâyesi ise göz yaşartıyor.

Daha 8 yaşındayken koroya katılan Musiç, arkadaşlarıyla birlikte seslendirdiği ilahiler sayesinde ayakta kaldığını söylüyor. İki hafta önce geçirdiği ağır bir ameliyatın ardından, 3 gün önce hastaneden çıkarak hafta sonu Türk dinleyicilere düzenlenen konsere koşan Boşnak kız, hastalığı nedeniyle eğitimine ara vermek zorunda kalmış.

Osmanlı ve Fatih Sultan Mehmet Hanla ilgili her şeyi koraya girdikten sonra öğrendiğini vurgulayan Musiç, Osmanlıyla ilgili edindiği her bilgiyi geleceğe taşıyacağın belirtiyor.

Konserde seslendirdiği `Sultanım` isimli ilahiyle dinleyenlerin gönüllerinde taht kuran Musiç, "Başlangıçta hastalığıma çok üzüldüm. Ama bu hastalık bana Allahın bir imtihanı olduğunu ve bununla mücadele etmem gerektiğine inandım. Bir yıldır hastalıkla mücadele ediyorum. Hastalıktan sonra müzik için buraya geldim. Benim sahneye çıkarak korayla birlikte ilahileri seslendirmemin hastalığıma çok ciddi faydası oldu. Koro sayesinde hayata yeniden tutundum" şeklinde konuştu.

Türkiye'yi ve Türk insanını çok sevdiğini de ifade eden Boşnak kızı Musiç, "Türkiye bizim ana vatanımız. Dualarınızı bizden esirgemeyin" diyerek duygularını dile getirdi.  (M. Serhat TOPALCA-Ömer KEBELİ)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —