Gündem

Gündem Haberleri

Kahramanmaraş`ta Kültürel Gezi

Kahramanmaraş kent kültürünün ortaya çıkmasına, geliştirilip yaşatılmasına katkı sağlamak amacıyla Bilgi, İletişim, Sanat, Eğitim ve Kültür Gençlik Kulübü Derneği (BİLSEK) tarafından projelendirilen sosyal, kültürel, çevre gezilerinin dördüncüsü Elbistan

Kahramanmaraş`ta Kültürel Gezi

 Başkanlığını Mehmet Köşk'ün yaptığı BİLSEK'in Kahramanmaraş Kültür Sanat Derneği ile ortaklaşa organize ettiği geziye, Kahramanmaraş Kültür Sanat Derneği Başkanı Eğitimci-Yazar Abdulhakim Eren rehberlik etti.

 Gezi programının Elbistan ayağında Yazar Arif Bilgin'i ziyaret eden heyet, birlikte Ulu Camii, Çarşı Cami, Ümmet Baba CamiSi ve Pınarbaşı'nı gezdiler.

 Elbistan'a gelen heyet ilk olarak Ulu Cami'ye geçti. Buradan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özkarcı, heyete Ulu Cami'nin tarihi konusunda bilgiler sundu. Heyet daha sonra Çarşı Atik Camii ve Himmet Baba Camisi'ni gezip, Pınarbaşı'na geçti.

 Pınarbaşı'nda gezinin Elbistan ayağı hakkında bir değerlendirme yapan Prof. Dr. Mehmet Özkarcı, şunları söyledi:

 "Biz bu gezi programımızda Elbistan'da Ulu Cami, Camiyi Atik yani Çarşı Camii, Himmet Baba Camisi, türbesi ve zaviyesini gedik. Elbistan Ulu Camii Türk Sanatı açısından oldukça önemlidir. Bu yapı son şekliyle Dulkadirbeyliği döneminde Şehsuvar Ali Bey zamanında 1515-1522 yılları arasındaki tarih döneminde inşa ediliyor. Tabii bu cami yerinde daha önce Anadolu Selçuklular döneminde Elbistan emiri olan Mübarezettin Çavlı Bey tarafından yaptırılan cami yer alıyordu. Tabii bu cami 1507 yılında Şah İsmail'in Elbistan'a saldırısı sırasında yakılıp-yıkılıyor. Bu camiden günümüze girişteki taç kapısı ve 1239 tarihli inşa kitabesi gelmiş. Cami yıkılınca belirttiğimiz gibi şimdiki cami Dulkadir Beyliği döneminde inşa ediliyor. Türk sanatı açısından oldukça önemlidir. Çünkü Türk Sanatında bu çapta ilk defa dört yarım kubbeli merkezi planlı inşa edilen camidir. Mimar Sinan'ın çıraklık eserim dediği İstanbul'daki Şehzade Camii'nden de önce yapılmıştır. Bazı kaynaklarda Mimar Sinan'ın Şehzade Camii'ni yaptırırken bu camiyi de görmüş olabileceği ifade ediliyor. Türk Sanatı açısından merkezi plan ne demektir. Merkezi Plan, İslamiyet'in tevhid anlayışını simgeliyor ve cemaati geniş ve yüksek bir kubbe altında toplama fikrinde yatıyor. Aynı zamanda tabii ki merkezi plan Türklerin merkeziyetçi idari yapısında yansıtmış bulunuyor."İHA



1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer