Tarih: 26.05.2015 16:39

Kahramanmaraş Ekonomik Kalkınmada 62'nci sırada

Facebook Twitter Linked-in

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda ‘'Maliye, Gümrük ve Ticaret, Bilim Sanayi ve Teknoloji, Gıda Tarım ve Hayvancılık, Kalkınma Bakanlıkları iştirakiyle gerçekleştirilecek Kahramanmaraş ‘'Ekonomi Forumu Toplantısı" gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş Valiliği ile Sütçü İmam Üniversitesi tarafından organize edilen ‘'Ekonomi Forumu'' Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu'nda yoğun katılımla düzenlendi. Programa Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Vali Mustafa Hakan Güvençer,  Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük daire amirleri, öğretim görevlileri ve çok sayıda davetli ile öğrenci katıldı.

Burada konuşan Bakan Yardımcısı Yıldırım, Kalkınma Bakanlığı'nın  iller sosyo ekonomiklik gelişimine göre yaptığı sıralama da Kahramanmaraş'ın 60'ncı sırada yer aldığını dile getirdi. Yıldırım ‘'Yeri çok parlak olma sa da, dış ticaretimize ihracatımıza dış dünya ile bütünleşmemize baktığımız zaman Türkiye'deki vilayetler sıralamasında 20'nci sırada yer alıyor. ‘'dedi.

Adnan Yıldırım ‘'Ekonomi formları, ekonomi zirveleri gittiğimiz kentlerle bütünleştiğimiz çalışma gurubu oluşturduğumuz ve bu buluşmalardan, toplantılardan sonra da vilayetin kurumlarını beraberce takip ettiğimiz bir  ekibimiz. İnşaallah burada da yapacağımız bu güzel başlangıçta da Kahramanmaraş ekonomisinin gelişimini ve dönüşümüne de vesile oluruz. Milli Mücalede'nin en güzel sergilendiği yerlerden ve 14 bin yıllık geçmiş  olan pek çok medeniyete de ev sahipliği yapmış olan Kahramanmaraş ticaret yollarının aslında önemli, bir merkezindedir. Her ne kadar Kalkınma Bakanlığımız'ın iller sosyo ekonomiklik gelişimine göre yaptığı o sıralama da Kahramanmaraş'ımız 60'ncı sırada olsa da yani yeri çok parlak olmasa da, dış ticaretimize ihracatımıza dış dünya ile bütünleşmemize baktığımız zaman Türkiye'deki vilayetler sıralamasında 20'nci sırada yer alıyor. Başka bir alan da aslında önemli bir yer almış. Sosyo ekonomiklik gelişmesinin ötesinde baya bir yol almış Kahramanmaraş, organize bölgeleri bölgeyle ticareti arttırılması dünya ile ticaret arttırılması, üretim çeşitliliğine gibi konularda özel bir vurgu yapmamız lazım. ‘'ifadelerini kullandı.

 ‘'Biz bakanlıklarımızla bu toplantıyı ilk defa yapıyor değiliz. Kentlerimize gidiyoruz bir taraftan dünyaya seyahatler organize ederken kentlerimize de zaman ayırıyoruz. ‘'diyen Yıldırım hep birlikte yapılan toplantılarda bakanların siyasetçileri çok şey söylediğini kaydetti. Yıldırım ‘'Daha çok beklentilere yönelik konulara sipesifik olarak özellikle de soru-cevap kısmında sonuna kadar kalacağız. Önemli bir markalaşma yapmak markaya değer katmak konusunda da Kahramanmaraş'ta bir beceri var. Sadece üretmekle satmakla değil markalı satmakla para kazanılıyor. Kahramanmaraş'ta evvelden bu yana gelen Tüccar-iş adamı kimliğinin genlerinde olduğunu görüyorum. İhracat konusunda önde gelmesinin bir nedeni de budur" dedi.

 Avrupa'nın ekonomik durumunu da değerlendiren Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım ‘'Burnumuzun dibindeki koca Avrupa 4 trilyon istihdam kaybına uğradı. Oysa Türkiye'de bu süre zarfında 7 milyona yakın ilave istihdam sağlandı. Türk ekonomisi her sene 1.3 milyon düzeyinde yeni istihdam alanı sağlayabilen bir yapıya kavuştu. 2002 yılında 35 milyar dolar ihracat 172 milyar dolar seviyesine çıktı. ihracattaki artış trendini 2023 hedefine doğru sürdürebiliyoruz"

 Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer ise Kahramanmaraş'ın ülke ekonomisi açısından önemli bir yer olduğunu söyledi. Tekstilde, kentin bir marka haline geldiğini bunun yanında birçok alanda Kahramanmaraş'ın kendini ıspat ettiğine değinen Vali Güvençer ‘'Türkiye'de ekonomik anlamda ilimiz bir markadır. Bazı üretimlerde de İstanbul'dan sonra lider konumundadır. ‘'diye konuştu.

KAHRAMANMARAŞ BAŞARI KAYDETTİ

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük, Kahramanmaraş'ın 80'li yıllardan sonra büyüme trendi gösterdiğini belirterek şöyle konuştu: "Kahramanmaraş ekonomisi tarıma bağlı iken, 80'li yıllarla birlikte tekstil sektörü ile sanayileşmeye başlamış, bugün tekstilde, enerjide, metal mutfak gereçlerinde, kağıt sanayinde, çimentoda Türkiye'nin üretim üssü olmuştur. 80'li yıllarla birlikte yoğun şekilde teşvik kullanmaya başlayan Kahramanmaraş, Türkiye'nin en dürüst kentlerinin başında gelmekte, aldığı teşviki son kuruşuna kadar yatırıma dönüştürmektedir.

ÖZEL SEKTÖR YATIRIMI 5.5 MİLYAR DOLAR

Son 10 yılda yaptığı 5,5 milyar dolar özel sektör yatırımıyla tekstil, kağıt, çimento, gıda, metal mutfak eşyaları, konfeksiyon, sağlık, hayvancılık, yapı malzemeleri, ambalaj, plastik, eğitim, konaklama, tarım, mobilya, kimya ve yan sanayi, makine sektörlerinde önemli projelere imza atmıştır. Son on yılda yapılan özel sektör yatırımları sayesinde istihdam 45 binden 130 bine, ihracat 230 milyon dolardan 900 milyon dolara yükselmiştir. Bugün, yıllık 5 milyar dolar sanayi üretimi, 2,1 milyar dolar dış ticaret hacmi ve 5 milyar dolar ihracat hedefi ile Türkiye'nin en gelişmiş ilk 10 şehri arasında yer alma hedefi bulunan bir üretim kentidir.

115 ÜLKEYE İHRACAT YAPILIYOR

226 ihracatçı şirketi ile 115 ülkeye ihracat yapan Kahramanmaraş illerin ihracat sıralamasında 19. sırada yer almaktadır. 2002-2014 arasında 5,9 milyar dolar ihracat yapan kent, aynı dönemde Türkiye ortalama ihracat artış hızının yaklaşık iki katına ulaşarak üretimdeki başarısını ihracat pazarlarında da göstermeye çalışmaktadır. İhracatın desteklenmesi bakımından Türkoğlu'nda yapılacak lojistik köy projesi gümrük hizmetleri ile Kahramanmaraş'ın dünyaya açılmasını sağlayacaktır.

3 ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ MEVCUT

Üç organize sanayi bölgesinde, 5,5 milyon m2 OSB alanı bulunmakta, yeni açılacak olan Tomsuklu OSB ile birlikte yaklaşık 11 milyon metrekareye ulaşacak sanayi bölgeleri mevcut sektörlerde ihtisaslaşmayı hızlandıracak ve bunun yanında yeni sektörlerin gelişmesine vesile olacaktır.  Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak, şehrimizin bugünkü ekonomik performansını sürdürülebilir kılmak, sanayiden tarıma, ihracattan turizm sektörüne tüm potansiyeli harekete geçirmek için tüm gücümüzle çaba sarf ediyoruz. Sanayide uzmanlaşma ve bununla birlikte yeni sektörler, yeni sanayi alanları, yeni pazarlar ve inovasyon kapasitesinin artırılması konularına odaklanarak modern bir Kahramanmaraş hayalimizi gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

TOPRAĞININ YÜZDE 34'Ü  ORMANLARLA KAPLI

toprağının yüzde 34'ü ormanlarla kaplı; Türkiye'nin doğal orkidelerinin üçte birini yetiştiren Kahramanmaraş, Hollanda ve İngiltere'nin toplamından daha fazla endemik bitki çeşitliliğine, Türkiye'nin en büyük 4. ovasına ve 4. büyük su havzasına sahip bulunmaktadır. Bu özellikleri ve 350'den başlayıp 3000'e kadar artan rakımı sayesinde modern meyvecilik alanında kurumsal yatırımcılara müthiş bir fırsat ve organizasyon kabiliyeti sunmaktadır. Zirvede Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Gelir İdaresi Daire Başkanı Mehmet Arabacı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Adnan Yıldırım, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Vekili Nihat Pakdil, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme Yapısal Uyum Genel Müdürü Nihat Bingöl'e sorular yönetildi. (EKREM DUZMAN)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —