Deprem bölgesine 8 milyar liralık savunma sanayisi yatırımı
Ekonomi 5.05.2023 14:38:00 0

Deprem bölgesine 8 milyar liralık savunma sanayisi yatırımı

Deprem bölgesine 8 milyar liralık savunma sanayisi yatırımı

KAHRAMANMARAŞ (AA) - Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, deprem bölgesinde yaklaşık 8 milyar liralık savunma sanayisi yatırımını hayata geçireceklerini bildirdi.

Demir, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıdaki konuşmasında, depremde hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi.

Büyük bir felaket yaşanmasına rağmen daha güçlü ayağa kalkmak için mücadele edildiğini dile getiren Demir, devletin hemen her kurumuyla bölgede farklı konularda aktif şekilde çalışmalar yürüttüğünü vurguladı.

İlk günden itibaren kurum olarak kendilerinin de bölgede aktif görev aldığını aktaran Demir, şöyle konuştu:

"Savunma sanayimizin Anadolu'muzun çeşitli yerlerine dağılması, bizim stratejilerimiz arasında. Bu bizim önemli bir stratejimiz. Bu anlamda bölgeden başlamak üzere, şirketlerimizi yatırımlar yapmak üzere ve çalışanlara da yatırım yaptıkları alanda hemen yanında iskan alanı oluşturmak üzere bir strateji oluşturduk. İnşallah deprem bölgesinin çeşitli yerlerinde bunu hayata geçiriyor olacağız. İlk Kahramanmaraş'tan başladık. Çünkü hızlı hayata geçirebileceğimizi ve kolları sıvayıp hem TUSAŞ şirketimizin hem de Kahramanmaraşlı şirketlerimizin çok hızlı hareket edebileceklerini gördük. O yüzden ilk etapta TUSAŞ şirketimizle Kahramanmaraş'ta muhtelif uçak parçaları üretmek üzere yatırım yapılacak. Bizim belirlediğimiz konut bağışları zaten yapılacak. Ama bu yatırımlar bağış değil, tamamen kendi iş planları çerçevesinde yapacakları yatırımlar olacak."

Şu anda Kahramanmaraş için 500 kişiye kadar istihdam planladıklarını belirten Demir, "Tabii sanayicilerimiz farklı bir spektrum çizerlerse bu sayının artması mümkün. Yatırımın da 1 milyar liraya ulaşmasını bekliyoruz, tabii daha sonra bunun artmasını da bekliyoruz." diye konuştu.

Demir, bugün Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde TUSAŞ üzerinde karbon elyaf üretimiyle ilgili tesis kurmak üzere harekete geçeceklerini, Hatay Kırıkhan bölgesinde ROKETSAN üzerinden silah ve roket sistemleri, Pavo şirketinin de bölgeye bilişim alanında bazı yatırımlarının olacağını kaydetti.

Daha sonra Malatya, Elazığ, Adıyaman ve Osmaniye'yi ziyaret edeceklerini, bu illerdeki yatırım durumlarını gözden geçireceklerini bildiren Demir, "Bu illerdeki yatırımların hepsini topladığımızda yaklaşık 8 milyar liralık bir portföy var elimizde. İnşallah bunu adım adım hayata geçireceğiz. TUSAŞ, ROKETSAN, ASELSAN, HAVELSAN şirketlerimiz başta olmak üzere özel sektör şirketlerimiz de elini taşın altına koyacak." dedi.

Demir, deprem bölgesinde yaraları hep beraber sarıp, bölgeyi çok daha güçlü şekilde ayağa kaldıracaklarını ifade etti.

- Afetzedelere istihdam şartı

İsmail Demir, Bakan Kirişci'nin konuşmasının ardından yaptığı açıklamada ise deprem bölgesindeki yöre halkının bu işleri sahiplendikçe çalışmaların daha da büyüyeceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Olacak yatırımlar, yapılacak işler ve gayretlerle beraber, kademe kademe gidiyoruz. Burada bir kere istihdam şartlarımız olacak. Kesinlikle bölgeden olacak. İlk başta afetzede olması gibi kısıtlamalarımız olacak. Bölge insanı olması gerekiyor. İlk plan depremzede ve her aileden bir kişi olması gerekiyor. Şöyle bir soru gündeme geliyor, bölgedeki yatırımlar için biz yüksek teknolojiye doğru giden bir yolculuk yapacağız. 'Peki bölgede bu şekilde kalifiye insan bulamazsanız?' dediklerinde, 'Sorun değil.' diyoruz. İlk planda diyelim ki 50-100 kişiyle başladık. Şu anda bile 100 kişi planlıyoruz. Onların gerekli eğitimlerine başlayacağız. Mesela TUSAŞ'a götüreceğiz bu arkadaşlarımızı, ne kadar süre gerekirse, 6 aysa 6 ay, 1 seneyse 1 sene eğitimlerini vereceğiz. Geri getirip burada istihdam edeceğiz. Bütün şirketlerimiz için bu söz konusu. Şu mazeret değil, 'Bölgede kalifiye insan bulamazsınız?' Çekirdek olarak bulacağımıza kesin inanıyorum. Çünkü her bölgede kabiliyetli insanlar var. Orada o iş için yetişmiş olmasa bile zaten belirli bir eğitimi varsa biz o kişiyi, o işi yapacak 6 ayda, 1 senede düzeye getiririz."

TUSAŞ'ın çok güzel işler yaptığına dikkati çeken Demir, "Sivil havacılık alanında bir uçağımız yok. Malum Tarım ve Orman Bakanlığının kullandığı helikopter ve uçaklar var. Helikopter siparişleri de oldu ama peki hem eğitim olarak hem spor havacılık dediğimiz, amatör havacılık dediğimiz bir alan var. O alanda üretilen tek bir uçak bile yok bu ülkede. Sürekli dışarıdan alıyoruz. Kaan'ı, Hürjet'i, Hürkuş'u yapan bir firmanın bir tek motorlu, pervaneli uçağı yapamaması mümkün mü? Değildir. Peki burada niye yokuz? Kahramanmaraş kolları sıvarsa, 'Biz de bu uçağı yaparız.' derse önü açık. Diğer yatırımlar için de benzeri şeyler söz konusu." diye konuştu.

Söz konusu tesislere personel alımlarının başladığını bildiren Demir, şunları kaydetti:

"Kriterler Kahramanmaraş Ticaret Odası sitesinde yayımlanmaya başlandı. Kriterlerimiz ilk başta oldukça dar. İhtiyaca yönelik. Ama daha sonra genişleyecek. Bizim kalfa diye bir programımız var. Kalfa depremzede diye özelleştirdik. Kalfa şöyle bir program, okuyan gençlerimizin kabiliyetlerini tespit ediyoruz. Onları alıp büyük şirketlerimizde bir ustayla, ağabeyleriyle eşleştiriyoruz. 3-4 sene boyunca o gencimiz, o ağabeyinin koltuğunun altında, üniversiteden aldığı eğitimin bir katını daha o iş dalına yönelik alıp yetişiyor. Bölge özeli, kalfa programını seçerken genelden seçiyorduk. Kalfa depremzede dediğimiz, benzer kriterlerle depremzede olma şartı, bölge insanı olma şartı ile beraber bu gençlerimizi kalfa programına daha hızlı entegre edeceğiz."

Haber Kaynak : AA2

AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mima...

İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkila...

Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Baş...

Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı

Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti

Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüller...

Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sa...

KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş m...

Ekinözü’nde Gönül Sofrası Kuruldu, Yeni Müjdeler P...

Bölgenin en büyük eğlence merkezi açılıyor

Görgel ‘Hedefimiz, Kahramanmaraş’ın içmesuyu gelec...

Andırınlılar Büyükşehir’in İftar Sofrasında Buluşt...

Aksu ve Karşıyaka Mahallelerini Birleştiren Yolda ...

İlk İftarı Milli İrade Meydanı’nda Birlikte Yapalı...

Marfi Otomotiv, Türkiye İkinciliğiyle Otomotiv sek...

HG Hospital basın mensuplarını misafir etti

Acil Durum Hastanesinin Mobilyaları Kahramanmaraş ...

Büyükşehir’den; 2 Bin 400 Yaşlıya Destek

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası İle Aranan Şahıs Yak...

Kurtuluş Bayramı Coşkusu İstanbul’da Devam Etti

Kadın Emeği Festivalle Taçlandı

Türkoğlu Dostluk Platformu’ndan istişare ziyaretle...

HG Hospital Kahramanmaraş büyük törenle hizmete aç...

KMTSO Başkanı Buluntu'dan "Kurtuluş Bayramı" mesaj...

Kahramanmaraş’ta sahte altın operasyonu

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş KSÜ Rek...

Dora: “Fiziki Yeniden Yapılanmanın Yanında Sosyal ...

Asrın Felaketinin Yıl Dönümünde Kapıçam’a Ücretsiz...

KSÜ Oto Ekspertiz Merkezi’nin Açılışı Gerçekleştir...

Toptancılar Sitesi’nin Temelleri Atıldı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Çalışan Gazeteciler Günü...

Büyükşehir, DOĞAKA’nın Destekleriyle 3 Yeni Yatırı...

Büyükşehir’in Tiyatro Okulu ‘Sahne Maraş’ Perde Di...

İhtisas Akademi Açılış Lansmanı ve Dersi KSÜ’de Ge...

KSÜ’de 5. Geleneksel Türk Halk Müziği Konseri Düze...

Kahramanmaraş’ın ihracatı 1 milyar 128 milyon dola...

Kahramanmaraş’ta Sentetik Hap Ticareti Şüphelisi 4...

Yedikuyular’a Otobüs Seferleri Başlıyor!

KİPAŞ Holding’e Platin Global 100 Ödülleri’nde Pre...

Rektör Yasım’dan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı...

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’ne Yeni Yol Açıyor

Olimpiyatlarda yarışacak tek takım

Debgici"1000 yataklı şehir hastanesi ihalesi yapıl...

KSÜ’de Vefatının 550. Yılında Ali Kuşçu Anıldı

Halil Altun, Kahramanmaraş Fırıncılar Odası Başkan...

ENDES’le Özel Gereksinimli 20 Vatandaşın İstihdamı...

Ünal Ateş " Aile hekimlerine yapılanlar asla kabul...

Aslan Yüzgeç Protokol Müdürü Oldu!

O firma çalışmaları karda bile aksatmadı

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu Operasyonunda 7 Şahıs ...

Afşin’de Yeşilçam Şarkılarıyla Nostalji Rüzgarı Es...

Yedikuyular ve Ali Kayası Terası yollarında kış la...

Türkiye Offroad Şampiyonası Sezon Finali Kahramanm...

Kahramanmaraş’taki Fırtına Saatte 95 Kilometre Hız...

Vefatının 102. Yılında Sütçü İmam, KSÜ’de dualarla...

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyon...

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boy...

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşat...

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı...

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Y...

Onikişubat Belediyesi’nden kadınlara yönelik ücret...

70 Dakika İçerisinde Aktarma Ücretsiz

Hayırsever İş İnsanlarından Kahramanmaraş Emniyet ...

Onikişubat Belediyesi’nin Cumhuriyet Spor Şöleni’n...

Ak Parti Milletvekili Ömer Oruç Bilal Debgici, Rek...

Başkan Toptaş; Hedefimiz, Onikişubat’ımızı bir bil...

Haydi Çocuklar, “Kitaplar Ülkesi” Sizi Çağırıyor!

11.4° / 0.1°

İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkilatı’na Anlamlı Ziyaret

Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Başkanlığına Adaylığını Açıkladı

Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı

Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti

Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı

Görgel ‘Hedefimiz, Kahramanmaraş’ın içmesuyu geleceğini garanti altına almak”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası İle Aranan Şahıs Yakalandı

Kurtuluş Bayramı Coşkusu İstanbul’da Devam Etti

Türkoğlu Dostluk Platformu’ndan istişare ziyaretleri

KMTSO Başkanı Buluntu'dan "Kurtuluş Bayramı" mesajı

Kahramanmaraş’ta sahte altın operasyonu

Asrın Felaketinin Yıl Dönümünde Kapıçam’a Ücretsiz Seferler Düzenlenecek

Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığından İl genelinde operasyonlar

Kahramanmaraş’ta Cep Telefonu Hırsızlığı yapan şahıslar yakalandı

Toptancılar Sitesi’nin Temelleri Atıldı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Kahramanmaraş’ta Sentetik Hap Ticareti Şüphelisi 4 Kişi Yakalandı

Rektör Yasım’dan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan’a Ziyaret

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’ne Yeni Yol Açıyor

Debgici"1000 yataklı şehir hastanesi ihalesi yapılacak"