Küçük Zeynep'in korneaları iki hastaya "ışık" oldu

Küçük Zeynep

Küçük Zeynep'in korneaları iki hastaya "ışık" oldu

ANTALYA (AA) - GÜLSEM ADAM - Antalya'da ani kalp durması sonucu hayatını kaybeden 13 yaşındaki Zeynep Sükeyna Fidancı'dan alınan kornealar, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde gerçekleştirilen operasyonla iki hastaya nakledildi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde bazı rahatsızlıkları nedeniyle tedavi gören Zeynep Sükeyna Fidancı'nın ani kalp durması sonucu 31 Aralık'ta beyin ölümü gerçekleşti. Zeynep'in ailesi, çocuğun organlarını bağışlama kararı aldı.

Çocuğun iki böbreği, karaciğeri yılbaşı gecesi organ bekleyen 3 hastaya nakledildi.

Zeynep'in kornealarının nakli de Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ünal ve ekibince gerçekleştirildi.

Anadolu Ajansı ekibi, büyük bir titizlikle gerçekleştirilen kornea nakillerini görüntüledi.

- "Hastalar görmeye başlayınca çok duygusallaşıyor"

Prof. Dr. Mustafa Ünal, AA muhabirine, nakil yapılan Didem Üçöz ve Elif Sarı'nın korneanın deformasyonuyla ilerleyen ve görmeyi azaltan "keratokonus" hastası olduklarını söyledi.

Hastalığın ilerleyen evrelerde nakil gerektirdiğini belirten Ünal, iki hastanaye küçük Zeynep'ten alınan korneaları başarılı bir şekilde naklettiklerini dile getirdi.

Bazı hastaların uzun süredir nakil beklediğine dikkati çeken Ünal, "Hastalarımız nakil sonrası görmeye başlayınca çok duygusallaşıyor, boynumuza sarılıyorlar. Hastamızın bu mutluluğunu görünce bütün yorgunluğumuz geçiyor." dedi.

- "Nakil haberini alınca mutluluktan ağladım"

Kornea nakli yapılan 35 yaşındaki beden eğitimi öğretmeni Üçöz, kendisine 10 yıl önce teşhis konulduğunu ve zamanla görme kaybının arttığını anlattı.

Öğretmen olduğu için daha çok zorlanmaya başladığını belirten Üçöz, "Deftere yazı yazmakta zorlanıyordum, bulanık görüyorum. Mesela otobüs numarasını göremediğim için durakta saatlerce beklediğim oldu. Nakil haberini alınca mutluluktan ağladım, en güzel yeni yıl hediyesi oldu." diye konuştu.

Güzellik uzmanı 38 yaşındaki Elif Sarı da baş ağrısı şikayetiyle doktora gittiğini ve "keratokonus" teşhisi konulduğu söyledi.

Zamanla görme kaybının arttığını ve sol gözünün sadece yüzde 2 oranında görebildiğini ifade etti.

Her şeyi bir bulut tabakası arkasındaymış gibi gördüğünü belirten Sarı, "Daha önce sağ gözümden nakil oldum, yüzde 35 görmeye başladım. İlk operasyondan sonra renkleri öğrendim, her şeye çok mat bakıyormuşum." dedi.

Hastaneden nakil haberi telefonu alınca heyecandan konuşamadığını ve telefonu eşine verdiğini anlatan Sarı, hemen Mersin'den yola çıkarak Antalya'ya geldiğini söyledi.

Zeynep'e ve organ bağışına karar veren ailesine hep dua edeceğini dile getiren Sarı, "Ben de organlarımı bağışladım. Biri bana can olduysa ben de can olmak istiyorum. Herkes organ bağışı yapsın, kornea bağışı için sıra bekleyen çok insan var. İnsanlar daha fazla bağışta bulunsun. Mustafa Hoca ve ekibine çok teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.



Haber Kaynak : AA2

Anahtar Kelimeler: Küçük Zeynep' korneaları hastaya ""
AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğrencileriyle Kariyer Buluşmasında Bir Araya Geldi
İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkilatı’na Anlamlı Ziyaret
Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Başkanlığına Adaylığını Açıkladı
Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı
Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti
Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüllere dokunan hizmetler
Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı
KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş meclis toplantısı gerçekleştirildi
Ekinözü’nde Gönül Sofrası Kuruldu, Yeni Müjdeler Paylaşıldı
Bölgenin en büyük eğlence merkezi açılıyor
Görgel ‘Hedefimiz, Kahramanmaraş’ın içmesuyu geleceğini garanti altına almak”
Andırınlılar Büyükşehir’in İftar Sofrasında Buluştu
Aksu ve Karşıyaka Mahallelerini Birleştiren Yolda Kaldırım Çalışması
İlk İftarı Milli İrade Meydanı’nda Birlikte Yapalım!
Marfi Otomotiv, Türkiye İkinciliğiyle Otomotiv sektöründeki gücünü kanıtladı!