SAFA GAYRET

Tarih: 13.11.2015 14:42

Devlet İnsanın Kölesidir

Facebook Twitter Linked-in

Dünya arz talep dengesiyle şekillenen bir yaşam alanı, Dünya"yı günümüzdeki haline getiren insandan başkası değil. Sonuçta durup dururken tuğlalar bina oluşturamazlar. İnsan tüm yapıların mühendisi, mimarı ve işçisi.

Elbette insan yaratıcı değil ama Allah"ın insanın ihtiyaç duyduğu her şeyi "Al şu da lazım olur" laubaliliği ile insana sunması beklenemez. Böylece Allah yaşam alanı ve mekanizmaları yaratır, insan bu mekanizmayı amma hayırlı amma şerli şekillendirir zaten yaratıcının sınavı da burada başlar.

Medeniyetin varlığı insansız bir yaşam alanında sorgulanamaz. Düşünemeyen varlıklar, yüzyıllarca sürecek savaşlar çıkarıp nesil tüketmezler ama mutlak huzuru da tesis edemezler.

İnsan kendini, tesis etmekle görevlendirmiş bir canlıdır. Dünya"da medeniyete dair ne varsa bunu insan tesis etmiştir. Medeniyeti oluşturan ya da yıkan ‘devlet" olgusu da insan icadı bir sistemdir. Devlet kutsal ya da ilahi değildir, beşerdir. Devlet insandan önce yoktu, devleti insan oluşturdu. Devlet yokken de insan vardı. Devlet olmasa da insan olur. ‘Devletin bekasının kutsallığı" devlet mekanizmasının uydurduğu bir olgudur. İnsan devlet mekanizmasını var eden olarak devletin bekasından da devletin tümüyle kendisinden de üstündür.

Devlet insanın kölesidir çünkü insan kişisel ve önemli işlerini yürütürken sınırlarını korumak, diğer ülkelerle ilişkileri yönetmek ve içerde oluşabilecek karışıklıklara müdahale edecek, düzenleyecek bir köleye ihtiyaç duyar. Bu arz sonucunda devlet oluşmuştur.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı"nın olmadığını varsayalım. Benim, bir birey olarak meyve suyu üreten tüm firmaları tek tek inceleyip, hangi markaların içilebilir hangilerinin sağlığı tehdit eder nitelikte olduğunu tespit edecek vaktim yok. Bu yüzden ben kariyerimle, çocuğumla, evimle ilgilenirken sınırlarımız içerisinde üretilen gıda ürünlerini denetleyecek bir Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı görevlendirmeliyim, o bakanlığa bu işi yaptığı için vergilerimden bir pay vermeliyim.

Tüm bakanlıklar için bu arz talep örneği geçerli. İnsan kendi işlerine daha çok vakit ayırabilmek için devlet mekanizmasını oluşturdu. Devlet halktan üstün değil, aksine halka muhtaç. Devlet, diğer tüm mekanizmalar gibi insanın arzuları sonucunda doğdu.

Günümüzde insan "Devlet insanı var ediyor" yanılgısını benimsemiş olsa da, içten içe biliyor ki devlet her adımında insana muhtaç. Devlet, tüm insanlar olarak doğurduğumuz, beslediğimiz, büyüttüğümüz ama anne babasına saygı duyması gerektiğini öğretemediğimiz asi ve çoğu zaman hayırsız çocuğumuz. Zaman zaman kulağından tutup, ona kendisini var edenin biz olduğumuzu hatırlatmamız gerekiyor.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —